Макрон с призив за промяна на срещата на върха за борбата с изменението на климата

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри срещата на върха за финансиране на борбата с изменението на климата. Той заяви, че са необходими промени в световната система за отпускане на заеми, за да се гарантира, че държавите с ниски доходи "не трябва да избират" между борбата с изменението на климата и бедността.


Сегашната международна система за кредитиране, подкрепена от Световната банка и Международния валутен фонд, е показала своята стойност през десетилетията, но "не е напълно подходяща" за настоящите предизвикателства пред света, каза френският държавен глава.

"Можем да направим така, че тя да работи много по-добре, ако тези пари и тези ликвидни средства са в услуга на напредъка на планетата и справянето с това двойно предизвикателство, което споменах: бедността и изменението на климата, (и) биоразнообразието", каза Макрон.

Необходим е "шок за публичните финанси", както и масирани частни инвестиции в зелени технологии, за да се помогне на света да премине към нисковъглеродна икономика, добави той.

"Политиците и държавите не бива никога да избират между намаляването на бедността и опазването на планетата", каза той пред аудитория, включваща десетки държавни глави, които пристигнаха за двудневни разговори във френската столица.

Макрон е домакин на срещата заедно с министър-председателя на Барбадос Миа Мотли, която се превърна във водещ защитник на идеята за преосмисляне на ролята на Световната банка и Международния валутен фонд в ерата на климатичната криза.

Сред лидерите, които ще присъстват на срещата на върха, са президентът на Кения Уилям Руто, германският канцлер Олаф Шолц, китайският премиер Ли Цян и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Франция обяви двудневната среща като възможност за обсъждане на идеи преди клъстъра от големи икономически и климатични срещи през тази година. /БГНЕС