Макрон: С Германия трябва да сме пионери в развитието на Европа

Франция и Германия трябва да бъдат "пионери" в развитието на Европа, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч в Университета Сорбона по повод честването на 60 години следвоенно сътрудничество между двете страни.

„Тъй като разчистиха пътя към помирението Германия и Франция, трябва да станат пионери за рестартиране на Европа“, каза той в присъствието на канцлера Олаф Шолц, който посети Франция по този повод. Макрон посочи необходимостта от „изграждане на нов енергиен модел“, насърчаване на „иновациите и технологиите на утрешния ден“ и гарантиране, че Европейският съюз е „самостойна геополитическа сила в отбраната, космоса и дипломацията“.

Франция и Германия ще подкрепят Украйна "колкото е необходимо" в борбата й срещу Русия, каза на свой ред канцлерът Олаф Шолц. „Ние ще продължим да предоставяме на Украйна цялата подкрепа, от която се нуждае, толкова дълго, колкото е необходимо. Заедно, като европейци, за да защитим нашия европейски мирен проект“, изтъкна той в речта си.

Олаф Шолц добави, че френско-германското сътрудничество е ключово за бъдещето на Европа: „Бъдещето, както и миналото, се основава на сътрудничеството между двете ни страни като движеща сила на обединена Европа“. /АФП