Макрон призова за гарантиране на безопасна зона в Кабул

Франция и Великобритания ще призоват в понеделник ООН да работи за създаването на "безопасна зона" в афганистанската столица Кабул за защита на хуманитарните операции, каза френският президент Еманюел Макрон на среща в Ирак.

"Това е много важно. Това би осигурило рамка за ООН да действа при извънредни ситуации", каза Макрон в коментари, публикувани в седмичника Journal du Dimanche.

Преди всичко такава безопасна зона би позволила на международната общност "да поддържа натиск върху талибаните", които сега са на власт в Афганистан, добави френският лидер.

Петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН - Франция, Великобритания, САЩ, Русия и Китай - ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Афганистан.

Париж и Лондон ще се възползват от възможността да представят проекторезолюция, която "има за цел да определи, безопасна зона в Кабул, под контрола на ООН, която ще позволи хуманитарните операции да продължат дейността си", каза Макрон.

Коментарите му идват след приключването на международните усилия за превоз на чужди граждани и уязвими афганистанци от страната.

Франция прекрати усилията си за евакуация в петък, а Обединеното кралство последва примера на Франция в събота

Макрон обяви, че са започнали дискусии с талибаните за „защита и репатриране“ на афганистанските граждани в риск след 31 август.

Говорейки пред репортери в Ирак, където присъства на среща на ключови регионални лидери, Макрон добави, че с помощта на Катар, който поддържа добри отношения с талибаните има възможност за по-нататъшни операции с въздушен транспорт от летището в Кабул.

Той добави, че Франция е евакуирала 2834 души от Афганистан от 17 август до сега./БГНЕС, АФП