Макрон обмисля задължителна ваксинация срещу Covid

Френският президент Еманюел Макрон смята, че в бъдеще ваксинацията срещу коронавирус може да стане задължителна. Той, обаче, подчерта, че за деца под 11 години тази процедура е по преценка на родителите.

"Почти сме достигнали точката на задължителна ваксинация, когато повече от 90% от тези, които трябва да бъдат ваксинирани, вече са ваксинирани. Вероятно ще преминем към редовни бустер ваксинации", съобщи Макрон в интервю за TF1.

Президентът отбеляза, че въпреки ниската вероятност от развитие на тежка форма на заболяването при децата, „през последните седмици са регистрирани няколко десетки случая на заразени деца“.

В сряда говорителят на френското правителство Габриел Атал алармира, че от няколко дни средната заболеваемост от covid във Франция е рекордно висока - 500 случая на 100 хиляди жители на седмица. По данни на Националната агенция по обществено здраве към Министерството на здравеопазването на републиката сред децата от 6 до 10 години тази цифра надхвърля 1000 случая на 100 хил. жители на седмица. През изминалото денонощие във Франция са открити 65,7 хиляди нови случая на заразяване с коронавирус.

Според Министерството на здравеопазването на 15 декември 52,3 милиона души са получили поне една доза от препарати срещу коронавирус, от които 51,3 милиона са с пълен курс на ваксинация. Реваксинирани са 16,6 милиона французи, а министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви, че очаква този брой да достигне 20 милиона до 25 декември./БГНЕС

Париж / Франция