Макрон и Си призоваха за мирни прегови между Русия и Украйна

Френският президент Еманюел Макрон настоя пред китайския си колега Си Дзинпин да "вразуми Русия" във връзка с войната в Украйна и го призова да не доставя оръжия на Москва, предаде АФП.

Си Дзинпин и Еманюел Макрон

Макрон, който пристигна в сряда на тридневно държавно посещение, даде да се разбере, че основаната му цел е да разубеди Китай да подкрепя инвазията на Русия.

"Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и всички да седнат на масата за преговори", каза Макрон на Си по време на двустранната среща в Пекин.

В рамките на разговорите Си изрази намерение да разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски, когато му дойде времето, според френски дипломат.

Наскоро китайският президент отиде в Москва, за да потвърди съюза си с Владимир Путин - оформен като антизападен фронт, но все още не е разговарял дори по телефона със Зеленски.

Междувременно френският държавен глава "е настоял Си Дзинпин да не доставя на Русия нищо, което би било използвано за войната ѝ срещу Украйна", допълва дипломатът, след твърденията на Запада, че Пекин може би обмисля оръжейни доставки в подкрепа на Русия.

В съвместно изявление след разговорите двамата лидери потвърдиха призива си за мирни преговори между Киев и Москва "възможно най-скоро".

Двете страни също така заявиха, че се противопоставят на използването на ядрени оръжия в конфликта.

Основна роля

По време на пътуването си Макрон заяви, че Пекин може да изиграе "важна роля" в намирането на път към мир в конфликта и приветства "готовността на Китай да се ангажира с разрешаването му".

Москва подложи на съмнение перспективите за китайско посредничество в конфликта, настоявайки, че страната "няма друг избор", освен да продължи офанзивата си.

"Несъмнено Китай разполага с много ефективен и властен потенциал за посредничество", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Но ситуацията с Украйна е сложна, засега няма изгледи за политическо уреждане", каза той.

Посещението на Макрон в Китай, първото му от 2019 г. насам, идва в момент, когато западният натиск върху Пекин да помогне за постигането на мир в Украйна се засилва.

Пекин официално е неутрален, но Си никога не е осъждал руската инвазия.

Макрон, който е придружаван от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви, че иска да бъде "гласът, който обединява Европа" по отношение на Украйна, и че идването му в Китай с нея служи за "подчертаване на последователността на този подход".

Урсула фон дер Лайен

На отделна среща с Ли, Фон дер Лайен каза на премиера, че отношенията между ЕС и Китай са станали "сложни през последните години".

"Важно е днес заедно да обсъдим всички аспекти на тези отношения", допълни тя, особено в настоящата "нестабилна геополитическа обстановка".

Разчитаме също така, че Китай няма да предоставя пряко или косвено военно оборудване на Русия, защото всички знаем, че въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на нашите отношения", каза фон дер Лайен на пресконференция в Пекин след срещи с китайския президент Си Дзинпин и премиера Ли Цян.

"Беше интересно да чуя, че президентът Си потвърди готовността си да говори със Зеленски“. Смятам, че това е положителен момент".

Разговорите на Макрон със Си бяха последвани от тристранна среща с Фон дер Лайен, а по-късно френският и китайският лидер присъстваха на държавна вечеря.

Утре Макрон ще замине за Гуанджоу в Южен Китай, за да се срещне с местни студенти. Той води със себе си голяма делегация от високопоставени политици, бизнес лидери и дори известни личности, включително композитора Жан-Мишел Жар.

Силно взаимосвързани

Освен разговорите за Украйна, пътуването на Макрон има важен икономически компонент, като френският лидер желае да затвърди изключително важното търговско партньорство.

По време на посещението си Макрон е придружаван от повече от 50 френски бизнесмени, включително висши ръководители на Airbus, EDF и Veolia.

Airbus обяви, че ще открие втора линия за окончателно сглобяване в Китай, която ще удвои производствения му капацитет в страната, като рамката за сделката беше подписана от главния изпълнителен директор Гийом Фори в Пекин.

Азия се превърна в ключов пазар както за Airbus, така и за американския му конкурент Boeing, тъй като търсенето за въздушен транспорт се увеличава с нарастването на средната класа.

"За нас има голям смисъл, тъй като китайският пазар продължава да се разраства, да обслужваме на местно ниво китайските авиокомпании, а вероятно и някои други клиенти в региона", заяви Фори.

Фон дер Лайен, от своя страна, също така е обещала да повиши зеещия търговски дефицит на ЕС с Китай по време на срещите си.

"Нашите икономики са силно взаимосвързани, но търговският дефицит на ЕС се увеличава поради дискриминационни практики", сподели по-рано тя в Туитър. /БГНЕС

Пекин / Китай