Макрон и Шолц настояват за нови избори в спорните райони на Косово

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц призоваха Косово да позволи провеждането на нови избори в четирите общини на север на фона на подновеното напрежение със сръбското население в района, предаде АФП.


В отговор президентът на Косово Вьоса Осман заяви, че е казала на европейските лидери, че това ще бъде възможно съгласно косовското законодателство, ако достатъчно местни избиратели подпишат петиция за иницииране на повторни избори в спорните райони.

Европейските лидери се срещнаха с Османи и сръбския президент Александър Вучич в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, надявайки се да предотвратят по-нататъшни размирици в региона след неотдавнашните сблъсъци.

"Помолихме двете страни да организират нови избори в тези четири общини възможно най-скоро, като Косово се ангажира с участие в тези избори по ясен начин от страна на сръбската страна", заяви Макрон.

Косово е населено предимно с етнически албанци, но сърбите, които съставляват около шест процента от населението, са останали до голяма степен лоялни към Белград, особено в северната част, където са мнозинство.

Етническото сръбско малцинство в Косово бойкотира местните избори през април в северната част на страната, което позволи на етническите албанци да поемат контрола над местните съвети въпреки избирателната активност от по-малко от 3,5 %.

Много сърби настояват за оттеглянето на кметовете и на косовската полиция - това доведе до нарастване на напрежението, което доведе до насилие както между страните, така и срещу водените от НАТО мироопазващи сили на Косово.

Вашингтон и ЕС настояват двете страни да намалят напрежението, а лидерите на Франция и Германия решиха да използват случая на срещата на върха на ЕПС за стратегията в Молдова, за да накарат Османи и Вучич да седнат около масата и да призоват за ново гласуване.

Османи заяви пред репортерите, че законът позволява повторно гласуване, ако 20 % от избирателите в даден район инициират съдебен процес.

"Това е един много демократичен процес. Позволяваме на нашите граждани да определят какво искат на нови избори и според мен без проблем можем да продължим напред, но се нуждаем от участие от тяхна страна", каза тя.

"Вучич беше помолен да не се намесва, да не оказва натиск върху гражданите да не участват, но от негова страна нямаше отговор. Но се надявам, че на гражданите ще бъде позволено да се възползват от правата си, които са гарантирани в Косово от конституцията." /БГНЕС