Макрон и Меркел искат обяснения от САЩ и Дания за шпионския скандал

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че очакват правителствата на САЩ и Дания да предоставят обяснения относно твърденията за шпионаж от страна на Вашингтон на европейски съюзници с помощта на Копенхаген.

"Това не е приемливо между съюзници и още по-малко между съюзници и европейски партньори", каза Макрон, а Маркел добави, че е съгласна с коментарите на френския лидер.

В разследващ доклад в неделя датската обществена телевизия Danmarks Radio (DR) и други европейски медии съобщиха, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е подслушвала с помощта на датски подводни интернет кабели от 2012 до 2014 г., шпионирайки топ политици в Германия, Швеция, Норвегия и Франция.

Министърът на отбраната Трине Брамсен, която е министър на отбраната на Дания от юни 2019 г., е била информирана за шпионажа през август 2020 г., според DR.

Тя заяви пред обществената датска медия, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“.

Германският канцлер Ангела Меркел, тогавашният министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашният лидер на опозицията Пеер Щайнбрук са сред политиците, които са шпионирани от САЩ.

Шпионажът е подробно описан в таен вътрешен доклад на работната група на FE с кодово име "Операция Dunhammer" и е представен на висшето ръководство на FE през май 2015 г., твърди датската медия.

"Това е изключително сериозно, трябва да видим дали нашите партньори в ЕС, датчаните, са допуснали грешки или смущения в сътрудничеството си с американските служби," каза по-рано френският министър по европейските въпроси Клеман Бон пред радио Франс Инфо.

Той добави, че също би било много сериозно, ако се окаже, че Вашингтон е шпионирал лидерите на ЕС. "Между съюзниците трябва да има доверие, най-малкото сътрудничество, така че тези потенциални факти са сериозни", каза министърът. /БГНЕС, АФП