Макрон и Фон дер Лайен в Китай за натиск върху Си относно Украйна

Френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се опитат да изложат аргументите на Европа за прекратяване на конфликта в Украйна на среща в Пекин със Си Дзинпин, предаде АФП.

Макрон и Фон дер Лайен ще бъдат посрещнати в късния следобед от китайския президент в Голямата зала на народа - сърцето на властта в столицата.

Натискът от страна на Запада върху Китай да поеме по-активна роля в мирния процес в Украйна се засилва - въпреки че Пекин официално е неутрален, Си никога не е осъждал руската инвазия.

Макар че наскоро отиде в Москва, за да потвърди съюза си с Путин, Си дори не е разговарял по телефона с украинския президент Володимир Зеленски.

Макрон заяви, че иска да бъде "гласът, който обединява Европа" по отношение на Украйна, и че идването му в Китай с Фон дер Лайен служи за "подчертаване на последователността на този подход".

Макрон заяви, че Пекин трябва да изиграе "важна роля" в намирането на път към мира в Украйна, като приветства заявената от Китай "готовност да се ангажира с разрешаването" на конфликта.

Фон дер Лайен отправи по-строго предупреждение миналата седмица в Брюксел, като заяви: "Как Китай ще продължи да взаимодейства с войната на Путин, ще бъде определящ фактор за отношенията между ЕС и Китай занапред.

Макрон ще бъде приет сутринта от китайския премиер Ли Къцян, а след това от ръководителя на висшия законодателен орган на Китай Джао Лейджи, преди да се срещне на четири очи със Си в следобедните часове.

След това двамата ще дадат изявления за пресата, последвани от тристранна среща с Фон дер Лайен и накрая от държавна вечеря.

Посещението се осъществява в условията на засилващ се китайски натиск върху Тайван. Президентът на острова Цай Инг Вен се срещна в Калифорния с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Цай заяви, че разговорите показват, че нейният остров "не е изолиран" на международната сцена.

Но Пекин се противопоставя на всякакви официални контакти между Тайпе и останалия свят, настоявайки, че има само "един Китай" и предупреждавайки за силен отговор.

"В отговор на сериозно погрешните действия на сговор между Съединените щати и Тайван, Китай ще предприеме решителни и ефективни мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост", заяви външното министерство. /БГНЕС