Макрон готви промени в правителството

Френският президент Еманюел Макрон и министър-председателят Едуар Филип могат да направят промени в правителството през септември, пише „Паризиен“, позовавайки се на съветници на държавния глава и премиера, без да посочва имена.

„И президентът, и премиерът си дават сметка, че е необходимо да се направят промени в правителството. Това е задължително условие, за да дадат нова енергия на процеса на реформи“, заяви пред изданието един от съветниците на Елисейския дворец.

Представител на Матиньонския дворец съобщи, че премиерът, „вдъхновен от успеха на своята реч от 12 юни за правителствения курс, активно работи със своето близко обкръжение по въпроса за правителствените промени“. „По този начин той иска да вдъхне на правителството нови сили, да активизира неговите действия и да постигне успех в редица направления“, отбеляза източникът.

По-конкретно, става дума за пенсионната реформа, осъществяването на която се сблъсква с протестите на населението и профсъюзите. Не е изключено този въпрос да бъде иззет от работата на министъра на социалната политика и здравеопазването Аниес Бюзен и предаден на специално създадено министерство, което ще бъде оглавено от Жан-Пол Делвуа, който в момента е върховен комисар, отговарящ за реформата на пенсионната система.

Вероятно ще бъде създадено окрупнено министерство на социалната политика, което ще се оглавява от тези двама министри едновременно.

По информация на „Паризиен“, могат да бъдат създадени отделни министерства на туризма, външната търговия и промишлеността. „Това е свързано с редица недостатъци в тези направления“, уточнява изданието. /БГНЕС и ТАСС