Макрон: Френският посланик в Нигер живее като затворник

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че пратеникът на Париж в Нигер живее като заложник във френското посолство, и обвини хунтата, която свали легитимния президент през юли, че блокира доставките на храна за мисията, предаде АФП.


„Посланикът живее с военни дажби", заяви Макрон във френския град Семур-ан-Оксуа.

"В момента, в който говорим, имаме посланик и дипломатически персонал, които буквално са заложници във френското посолство", уточни президентът.

"Те възпрепятстват доставките на храна", допълни той, очевидно визирайки новите военни управници на Нигер.

Военните лидери на Нигер съобщиха на френския посланик Силвен Ите, че трябва да напусне страната, след като свалиха президента Мохамед Базум на 26 юли.

Но 48-часовият ултиматум за напускането му, поставен през август, отмина, като той продължи да изпълнява задълженията си, тъй като френското правителство отказа да се съобрази с ултиматума или да признае военния режим за легитимен.

Превратът беше осъден от Франция и повечето съседни на Нигер държави.

Макрон заяви, че пратеникът "не може да излезе, той е персона нон грата и му се отказва храна".

Запитан дали Франция би обмислила възможността да го върне у дома, френският държавен глава заяви: "Ще направя всичко, за което се договорим с президента Базум, защото той представлява легитимната власт и аз говоря с него всеки ден".

По-късно външният министър Катрин Колона заяви, че посланикът "работи" и ще остане на поста си толкова дълго, колкото Париж пожелае.

"Той е много полезен за нас с контактите си и тези на екипа си", каза Колона пред телевизия LCI, като добави, че дипломатът все още има малък екип с него.

Франция държи около 1500 войници в Нигер и заяви по-рано този месец, че тяхното преместване може да бъде договорено само с Базум.

Новите лидери на страната развалиха споразуменията за военно сътрудничество с Франция и поискаха армейските и́ части да напуснат бързо.

От седмици Макрон отхвърля призива за отстраняване на френския посланик - позиция, подкрепена от ЕС, и определи искането като "провокация".

Подобно на Франция, ЕС не признава за легитимни управляващи военните, завзели властта в Нигер./БГНЕС