Макрон: Франция ще направи всичко за освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“

Френският президент Еманюел Макрон обеща в четвъртък, че Франция ще направи всичко възможно, за да осигури освобождаването на десетките заложници, държани от палестинската войнствена групировка "Хамас" след нападението ѝ срещу Израел.


"Искам да кажа, че ще направим всичко, за да гарантираме освобождаването на тези заложници, независимо от тяхната националност", заяви той в обръщение към нацията, като добави, че Франция ще работи за тази цел както с "нашите партньори", така и с израелските власти.

Френският президент заяви, че е потвърдено, че най-малко 13 френски граждани са загинали при нападението на "Хамас", но още 17 "деца и възрастни" са изчезнали и "без съмнение някои от тях са държани като заложници".

"Франция никога няма да изостави децата си", каза той. Смята се, че около 150 души са държани като заложници от Хамас.

Коментарите му дойдоха, след като семействата на френски граждани, държани като заложници от бойци на "Хамас" в Газа, призоваха президента да се намеси, за да помогне за освобождаването им.

Батшева Яхаломи, чийто 12-годишен син е в неизвестност от събота, заяви на пресконференция в Тел Авив, че иска "френска намеса" и подробности за него и другите задържани.

"Смятам, че Франция е много щедра и състрадателна и съм сигурна, че президентът Макрон, за когото много от нас гласуваха, ще направи нещо... (и) ще се намеси", добави майка й Жоселин.

Макрон осъди "сляпата убийствена омраза" и "абсолютната жестокост" на палестинската военна групировка при нападението ѝ срещу Израел рано в събота.

"Хамас осъществи план, който по своите мащаби, варварство и човешки жертви няма прецедент".

Той заяви, че Израел има право да се защитава, "като елиминира терористичните групировки, включително "Хамас", с целенасочени действия, но запазвайки цивилното население", и добави, че "единственият отговор на тероризма е този, който е... силен, но справедлив".

Той заяви, че Франция остава ангажирана с решението на конфликта с две държави.

"Не можем да се примирим с една безкрайна война в този регион. Борбата срещу тероризма не може да замени търсенето на мир. Условията за постигане на траен мир са известни".

С нарастването на напрежението във Франция, която има големи еврейски и мюсюлмански общности, Макрон заяви, че 582 религиозни и културни обекта във Франция са получили засилена полицейска защита.

"Онези, които смесват палестинската кауза и оправдаването на тероризма, допускат сериозна морална, политическа и стратегическа грешка", каза той.

В четвъртък френските прокурори за борба с тероризма заявиха, че са започнали разследване за терористична атака на "Хамас" срещу Израел, за убийство, опит за убийство и отвличане, включително на непълнолетни, от "терористична организация"./БГНЕС