Македонските българи постигнаха отхвърляне на про-скопска резолюция в САЩ, пренаписваща тяхната история

Македонските българи в Съединените щати и по света приветстваха отхвърлянето на Резолюция 741 на Камарата на представителите и Резолюция 758 на Сената, които трябваше да определят месец септември 2022 г. за "Месец на македонско-американското наследство", предаде репортер на БГНЕС.

Всички македонци по света, независимо дали са етнически българи, гърци, турци, албанци или власи от областта Македония, приветстваха отхвърлянето.

„Документите, завинаги останали като проекторезолюция, се основаваха на фалшификации и манипулации и имаха за цел да използват Конгреса на САЩ като инструмент за пренаписване на историята и легитимиране на твърдението, че "македонски" етнос и език са съществували преди 1944 г.“, твърдят македонските българи в САЩ.

Според тях истинският подбудител на резолюциите - организацията "Обединена македонска диаспора" (ОМД) - е действала като чуждестранна агентурна организация, финансирана и ръководена от чужбина с цел оказване на влияние върху общественото мнение и институциите на Съединените щати.

„ОМД умело използва възможностите, които предлага американската демокрация, за да разпространява лъжи за "историята" на "македонците", възползвайки се изцяло от ограничените познания на американското общество за историята на географската област Македония“, продължават българите. „ОМД и нейните сътрудници се опитаха да накарат Конгреса на САЩ да оправдае със задна дата резултатите от физическия и културния геноцид над етническите българи, извършван в географската област Македония през по-голямата част от ХХ век. Това беше морално неприемливо за милиони българи и за американците, които са потомци на българи от Македония, емигрирали в САЩ в търсене на сигурен рай“.

И двете резолюции неуспешно се опитаха да представят като "видни македонци" хора, които недвусмислено са заявили и доказали българския си етнически произход през живота си.

„Промяната посмъртно на етническата принадлежност на даден човек е невъобразимо престъпление в една демократична държава, но е рутинна практика в неокомунистическа организация като ОМД“, заключават от българската общност в САЩ.

Измамните резолюции се сблъскаха с широка съпротива от страна на македонските общности в САЩ, Канада и България. Протестно писмо беше изпратено от най-старата македонска организация в Северна Америка - Македонската патриотична организация в САЩ и Канада (МПО), създадена от македонски българи през 1922 г. във Форт Уейн, Индиана. Отделът на МПО "Пирин", Чикаго, стартира две онлайн петиции за отхвърляне на двете срамни резолюции, които събраха хиляди подписи, дарения и поддръжници на каузата. МПО е най старата и най-важна македонска и българска политическа организация в Америка. Тя е основана през 1922 г. и неин печатен орган е вестник „Македонска трибуна“. МПО е вярна на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Безброй българи от района на Македония изпратиха протестни писма до своите представители в Конгреса и ги призоваха да не подкрепят изопачените резолюции. Освен че разобличиха грешките в резолюциите, македонските българи направиха голяма образователна пропаганда, като проведоха много срещи с членове на Конгреса на САЩ и служители.

„Успешната кампания за отхвърляне на предложените резолюции е историческо свидетелство за ангажираната и бдителна македонско-българска общност по света“, завършват македонските българи в САЩ и отправят благодарност: „Днес македонските българи казват "Благодаря!" На всички вас, които ни подкрепихте за защита на нашето историческо и културно наследство в Америка!“ /БГНЕС