Майката на 15-годишната Даная протестира пред "Пирогов"

Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, организира личен протест пред "Пирогов". Майката на момичето, което почина в болницата в средата на миналата година, поиска в отворено писмо министър-председателят акад. Николай Денков да отстрани директора на "Пирогов", предаде репортер на БГНЕС.


Омерзително и болезнено е да чета за пореден път неверни твърдения и нелепи обяснения от лекари за смъртта на детето ми. В отвореното писмо от екипи на клиники в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ има оправдания и обвинения, няма лекарска почтеност и обикновена човешка чувствителност, заявява в писмото си Ани Стоянова, майка на Даная Кулева.


Обвинението към мен, майката на Даная, че търся „постигане на лични цели“, намирам за дълбок цинизъм. Личната цел на всеки родител е детето му да бъде живо и здраво и да има бъдеще! Няма по-висока цел.


Даная загуби живота си и бъдещето си. Вече няма цели пред нея. А пред мен целта е нито едно дете да не губи живота си заради лекарска безотговорност. В тази трагедия има нужда от смирение и покаяние. От поука от грешките. Не от „нападение като форма на отбрана“. Не от политическа декларативност в писмата от лекари, които някога са положили Хипократова клетва.

Да, каузата е детското здравеопазване. Но с лекарите, в чиито ръце умря Даная, явно я разбираме различно, пише още в писмото, заявява още майката на Даная. /БГНЕС