МАЕ: Светът увеличи капацитета си за възобновяема енергия с 50%

Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че през 2023 г. светът е увеличил капацитета си за възобновяема енергия с 50% в сравнение с предходната година, като прогнозира бурен растеж през следващите 5 години, предаде АФП.


Ръководената от ООН среща на върха COP28 приключи в Дубай миналия месец, като близо 200 държави се съгласиха с първия в историята призив към света да се откаже от изкопаемите горива.

"Размерът на добавения капацитет за възобновяема енергия към енергийните системи по света е нараснал с 50% през 2023 г., достигайки почти 510 гигавата, като 3/4 от добавените енергийни ресурси в световен мащаб са от фотоволтаични системи", се казва в изявление на енергийния регулатор.

В доклада се казва, че най-голям ръст е отбелязан в Китай, който през 2023 г. е въвел в експлоатация толкова фотоволтаични инсталации, колкото целият свят през 2022 г., а вятърната енергия в Китай е нараснала с 66% на годишна база.

"Увеличението на капацитета за възобновяема енергия в Европа, САЩ и Бразилия също достигна рекордни стойности", се казва в доклада за сектора.

Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол заяви, че този отчет показва, че "при настоящите политики и пазарни условия глобалният капацитет за възобновяема енергия вече е на път да се увеличи два и половина пъти до 2030 г.".

"Това все още не е достатъчно, за да постигнем целта от COP28 за утрояване на възобновяемите енергийни източници, но се приближаваме към нея и правителствата разполагат с необходимите инструменти, за да преодолеят разликата", добави той.

Бирол заяви, че вятърните и фотоволтаичните централи на сушата сега са по-евтини от новите централи на изкопаеми горива, както и от съществуващите централи на изкопаеми горива в повечето страни.

"Най-важното предизвикателство пред международната общност е бързото увеличаване на финансирането и внедряването на възобновяеми енергийни източници в повечето нововъзникващи и развиващи се икономики", каза той.

"Успехът при постигането на целта за утрояване на потреблението ще зависи от това", добави Бирол. /БГНЕС