Мадуро: Готови сме да нормализираме дипломатическите отношения със САЩ

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви в интервю, че е готов да работи за нормализиране на отношенията със САЩ, въпреки продължаващите санкции, които осакатяват страната му.

Забележките на Мадуро идват дни след като опозицията на южноамериканската страна гласува за разпускане на "временното правителство", ръководено от Хуан Гуайдо, който беше признат от много държави - включително САЩ - за легитимен лидер на Венецуела след оспорваните избори през 2018 г.

"Венецуела е готова, напълно готова, да предприеме стъпки към процес на нормализиране на дипломатическите, консулските и политическите отношения с настоящата администрация на Съединените щати и с бъдещите администрации", заяви Мадуро.

Каракас прекъсна отношенията си с Вашингтон през 2019 г., когато администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп призна Гуайдо за "временен президент" на Венецуела.

В опит да принудят Мадуро да напусне поста си, Съединените щати стартираха серия от санкции срещу Венецуела, включително петролно ембарго.

Въпреки че администрацията на настоящия президент на САЩ Джо Байдън поддържа политика на официално непризнаване на правителството на Мадуро, миналата година тя изпрати делегати в Каракас, за да се срещнат с него и да преговарят за размяна на затворници, наред с други теми.

"Готови сме за диалог на най-високо ниво, за отношения на уважение и бих искал в Съединените американски щати да се появи лъч светлина, да обърнат страницата, да оставят екстремистката си политика настрана и да започнат по-прагматична политика по отношение на Венецуела", заяви Мадуро.

Три от четирите основни партии в контролираното от опозицията Национално събрание на Венецуела гласуваха миналата седмица за прекратяване на дейността на временното правителство, ръководено от Гуайдо.

Органът, избран през 2015 г., вече е до голяма степен символичен, тъй като беше заменен от законодателен орган, лоялен на Мадуро, въпреки че все още запазва контрола върху някои от активите на Венецуела в чужбина.

След като в края на ноември в Мексико бяха подновени преговорите между опозицията и правителството на Мадуро, Вашингтон реагира, като предостави шестмесечен лиценз на американския енергиен гигант Chevron да работи във Венецуела./БГНЕС, АФП

Каракас / Венецуела