МААЕ упрекна Иран за поредното изгонване на инспектори

Ядреният наблюдател на ООН осъди "непропорционалния и безпрецедентен" ход на Иран да отнеме акредитацията на няколко от най-опитните си инспектори, предаде АФП.

В отговор иранското външно министерство заяви, че този ход е отмъщение за "политическите злоупотреби" от страна на САЩ, Франция, Германия и Великобритания.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обаче заяви, че това сериозно ще затрудни способността на Международната агенция за атомна енергия да извършва своята работа.

"Днес Ислямска република Иран ме информира за решението си да оттегли назначаването на няколко опитни инспектори на Агенцията, определени да извършват дейности по проверка в Иран" съгласно съществуващо споразумение - заяви Гроси.

"Това следва предишното неотдавнашно оттегляне на назначението на друг опитен инспектор на Агенцията за Иран", се казва още в изявлението му.

"С днешното си решение Иран на практика премахна около една трета от основната група най-опитни инспектори на Агенцията, назначени за Иран", каза Гроси.

През 2015 г. основните световни сили постигнаха споразумение с Иран, според което Техеран ще ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на разрушителните икономически санкции.

То обаче започна да се разпада през 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно се оттегли от сделката и отново наложи санкции.

Техеран на свой ред ускори ядрената си програма, като същевременно продължи да отрича, че има амбиции за разработване на ядрено оръжие.

Усилията за съживяване на сделката досега бяха безрезултатни. /БГНЕС