МААЕ: Иран продължава с обогатяването на уран

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) смята, че Иран е постигнал успехи в обогатяването на уран. Според доклада на организацията, Иран е произвел известно количество метален уран (който се влага в атомни бомби – бел.ред.), обогатен до 20%. По данни на агенцията, това е третата стъпка от четиристепенния план на Иран. Четвъртата предвижда производство на горивната плоча на реактора.

Рафаело Гроси, МААЕ

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви, че Иран няма никаква правдоподобна мотивация за производството на метален уран с такова ниво на обогатяване, което може да се използва за изработването на атомна бомба. Той призова Иран „да прекрати своята ядрена ескалация“ и да се върне на масата на преговорите по възобновяването на ядрената сделка.

В края на май МААЕ стигна до извода, че запасите от обогатен уран в Иран надхвърлят 16 пъти допустимото според договора от 2015 г. количество. Според генералния директор на организацията Рафаел Гроси, този факт и липсата на напредък в преговорите с Техеран не дават възможност експертите да бъдат убедени в мирния характер на атомната програма на страната. Това може да стане причина за замразяване на преговорите по ядрената сделка. /ДВ