МААЕ: Атомната централа в Украйна е oпасно близо до авария

Ръководителят на Агенцията за ядрен надзор на ООН предупреди, че Запорожската атомна електроцентрала в Украйна е "опасно близо" до авария заради неотдавнашните атаки срещу нея, предаде АФП.


Най-голямото ядрено енергийно съоръжение в Европа, Запорожие, беше окупирано от руските сили малко след началото на тяхната инвазия през февруари 2022 г.

От тази година то е затворено на фона на честите обстрели.

От 7 април насам централата стана обект на серия от безпилотни нападения, като Украйна и Русия хвърлиха вината върху другата страна.

Това са първите преки нападения срещу завода от ноември 2022 г. насам.

"Тези безразсъдни атаки трябва да спрат незабавно", заяви Рафаел Гроси, директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Въпреки че този път, за щастие, те не доведоха до радиологичен инцидент, те значително увеличават риска в Запорожската атомна електроцентрала, където ядрената безопасност вече е компрометирана", каза Гроси, чиято агенция има разположен персонал в съоръжението.

Според него нападението "създава много опасен прецедент", тъй като е била поразена защитната конструкция на реактора.

"Две години война се отразяват тежко на ядрената безопасност в атомната електроцентрала в Запорожие. Всеки един от седемте стълба на ядрената безопасност и сигурност на МААЕ е компрометиран. Не можем да седим и да гледаме как последната тежест накланя фино балансираната везна."

"Приближаваме се опасно близо до ядрена авария. Не трябва да допускаме самодоволство, за да позволим на една роля на заровете да реши какво ще се случи утре", каза той.

Рискът от голяма авария е реален, въпреки че реакторите са изключени, каза той. /БГНЕС