Мъри сломи Циципас за полуфинал в Щутгарт

Анди Мъри се класира за полуфиналите на тенис турнира на трева в германския град Щутгарт, след като надви в интригуващ сблъсък Стефанос Циципас в два сета – 7-6 (4), 6-3, за един час и 40 минути игра.

Анди Мъри.

Трикратният шампион в турнирите от Големия шлем показа, че се намира в свои води на тревата, където стана двукратен победител на Уимбълдън през 2013 и 2016 години. Откриващата част мина под диктовката на сервиращите, като поставеният под номер 1 в основната схема на турнира бе по-близо до спечелването й, стигайки до сетбол в 12-ия гейм. Мъри го отрази и сетът влезе в тайбрек, където един мини-пробив на сметката на шотландеца бе достатъчен за успех в частта.

Във втората британецът дочака своя миг и стигна до първия пробив в срещата в шестия гейм. Оттам-насетне той не погледна назад и реализира третия си мачбол, за да триумфира срещу петата ракета в света. Двамата сервираха изключително силно за целия двубой, като Циципас загуби едва четири точки на първо подаване, а Мъри – осем точки. Разликата дойде от точките на втори сервис, където 68-ият в световната ранглиста бе по-убедителен – 65 на 44%. В добавка, Мъри спаси и единствената възможност за пробив пред гръцкия си опонент, която се откри в първия сет. Така той изравни в преките сблъсъци с Циципас след победата на гърка в пет сета на Ю Ес Оупън миналата година.

В спор за място на финала Мъри ще играе с австралиеца Ник Кирьос, който елиминира Мартон Фучович след 7-6 (3), 3-0 и отказ на унгареца. Другият 1/2-финал в турнира е ясен, като ще противопостави втория в схемата Матео Беретини, обърнал сънародника си Лоренцо Сонего, и германеца Оскар Оте, продължил напред след отказ на французина Бенжамен Бонзи. /БГНЕС