Мъри и фенове на Левски почетоха паметта на Апостола

Фенове на Левски, предвождани от Станимир Стоилов, почетоха паметта на Апостола на свободата. Днес се навършват 150 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София.

Точно в 12,00 часа Мъри оглави символичното "синьо" шествие, организирано от Сдружението „Левски на левскарите“. То стартира от Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Предвождани от треньора на "сините", множеството фенове изминаха разстоянието до паметника на Апостола на свободата в парк "Герена". Там те поднесоха венци и цветя и запазиха минута мълчание в памет на великия син на България и патрон на любимия им отбор.

По-рано от Левски излязоха с публикация в официалната страница на клуба и социалните мрежи по повод годишнината от кончината на Дякона.

"Безсмъртие…

Това е може би най-често употребяваната дума, когато говорим за Васил Левски. Безсмъртие на делото, безсмъртие на завета, безсмъртие на мисълта, философията и разбиранията за света… Безсмъртие на въжделенията за свободата.

Днес 150 години по-късно, Апостола на българската свобода е наше постоянно мерило за доблест, чест, ценности. Барометър за правилно и погрешно, равносметка за измеренията на саможертвата. Чувство и мисъл. Една безкрайна вселена, в която се оглеждаме, опитвайки се да достигнем едни по-различни висини на познание в думите и делата си.

Днес, 150 години по-късно, календарът отмерва за пореден път деня, в който губим един от най-чистите, смелите, прозорливите и отдадени синове на нашата родина.

Героят с човешки лик, обагрил битието си със себеотрицание и саможертва, чийто идеи достигат границите на една бъдеща по-съвършена епоха.

За Дякона днес не бива и не можем да говорим в минало време, тъй като заветите му, надхвърлят тленноста. 150 години след неговата гибел, ние помним завета му, а думите му отекват все по-силно. Защото за левскарите ценностите на Апостола винаги са били знаме и пример.

И днес повече от всякога, ние осъзнаваме значимостта на думите му „Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили...“. Слова, пропити не само с мъдрост, а с пророческа точност за поколенията.

Поклон, Апостоле!

Дякона поема по пътя към безсмъртието на 18 февруари (6 февруари по стар стил) през 1873 година", написаха от клуба. /БГНЕС