Лукашенко: Русия приключи доставките на ядрено оръжие за Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в Санкт Петербург, че Русия е приключила всички доставки на тактически ядрени оръжия за страната му - действие, което предизвиква сериозна загриженост в съседна Полша и други околни държави.


На икономическа среща на върха на страните, събрани около Русия, Лукашенко заяви, че доставките са приключили през октомври, но не уточни колко ядрени бойни глави са били прехвърлени от Русия в Беларус и къде са били разположени.

За разлика от стратегическите ядрени оръжия, които са термоядрени, най-често се поставят на междуконтинентални балистични ракети и могат да изравнят със земята цели градове и по-широки райони около тях, тактическите оръжия са класически атомни, имат значително по-малка мощност и са предназначени за използване на бойното поле.

Русия отдавна е заявила, че ще запази контрола върху тактическите оръжия в Беларус.

Беларуският президент заяви, че целта на разполагането на тези оръжия е да се възпре евентуална агресия от страна на Полша, член на НАТО, срещу Минск.

Полша снабдява Украйна, своя съседка и съседка на Беларус, с оръжия, хуманитарна помощ и политическа подкрепа. Варшава също така подкрепя международните санкции, наложени на Москва заради войната ѝ срещу Украйна./Sky news