Лудогорец за шеста поредна година в групите на ЛЕ, ЦСКА отпадна от ЛК

Лудогорец се класира за гурпите на Лига Европа за шеста поредна година, след като се измъчи в реванша с Жалгирис, завършил при равенство 3:3 след продължения. Литовците наваксаха изоставането си от един гол от първата среща в Разград, печелейки с 3:2 в редовното време, но късна дузпа, реализирана от Оливие Вердон, прати Анте Шимунджа и компания в групите на втория по сила евротурнир.

Срещата започна кошмарно за българския шампион, който изостана в резултата след едва 20 секунди игра. Фабиен Оурега откри за Жалгирис, но само седем минути по-късно Матиас Тисера възстанови паритета. Скоро след това защитата на Лудогорец отново се пропука и от това се възползва Оливер Буф.

Анте Шимунджа (л) и компания оцеляха във Вилнюс.

След почивката родният тим стигна за втори път до равенство в мача след нов гол на Тисера, но Ренан Оливейра върна преднината на литовците около пет минути по-късно. Така завърши и редовното време, което доведе до продължения във Вилнюс.

Нещата отиваха към изпълнение на дузпи, когато в самия край на вторите допълнителни 15 минути главният съдия отсъди единадесетметров наказателен удар за гостуващия състав, който бе реализиран с лекота от Вердон за крайното 3:3. Така Лудогорец ще играе за шеста поредна година в групите на Лига Европа, като ще разбере съперниците си в груповата фаза утре следобед. За Шимунджа и компания предстои гостуване на Черно море в Първа лига в понеделник, преди „зелените“ да се изправят срещу Левски в спор за Суперкупата на България на 1 септември.

ЦСКА пък пропусна възможността да играе за трета поредна година в групи на евротурнир, след като загуби от Базел с 0:2 като гост в плейоф за влизане в груповата фаза на Лигата на конференциите. „Армейците“ не играха добре на реванша в Швейцария и инкасираха два гола след 60-та минута, които ги изхвърлиха от по-нататъшно участие в турнира.

На „Санкт Якоб-Парк“, пред погледа на тенис легендата Роджър Федерер, домакините стартираха по-уверено и предизвикаха двойно спасяване на стража на гостите Густаво Бусато. „Червените“ рядко опитваха да застрашат вратата на Марвин Хитц. Въпреки това, резултатът на почивката остана 0:0.

Фабиан Фрай (ц) открива резултата за Базел срещу ЦСКА.

След паузата възпитаниците на бившия нападател на клуба Александър Фрай стигнаха до попадение, което изравни общия резултат. Точен след асистенция на Дан Ндойе бе Фабиан Фрай в 66-та минута. Срещата вървеше към продължения, когато шест минути преди края на редовното време резервата Дариан Малес подаде към Михаел Ланг, който успя да промуши топката под плонжа на Бусато и хвърли в екстаз домакинските привърженици. ЦСКА опита да реагира, но свалена топка от Мено Кох в наказателното поле не бе оползотворена от Маурисио Гарсес и така съставът на Саша Илич напусна евротурнирите.

Базел ще играе в групите на Лигата на конференциите, докато „армейците“ ще насочат вниманието си към вътрешния шампионат, където ги чака дерби с лидера в Първа лига ЦСКА 1948 в понеделник, 29 август, от 20:30 часа на стадион „Българска армия“ в столицата. /БГНЕС