Лудогорец развали 95-ия рожден ден на Локо Пд

Лудогорец тръгна с победа в новия сезон в Първа лига, след като надигра Локомотив Пд като гост с 3:1 на стадион „Локомотив“.

Десподов влезе като резерва и вкара втория гол за Лудогорец.

Двубоят в парк „Лаута“ започна по-добре за българския шампион, който получи изгодна възможност да поведе чрез Мавис Чибота, но офанзивният футболист не успя да преодолее Илко Пиргов излязъл очи в очи със стража на домакините. „Смърфовете“ отвърнаха на предизвикателството след удар на Парвизджон Умарбаев, който бе отразен от вратаря на „зелените“ Серджио Пад. Лудогорец нацели напречната греда след страхотен шут на Алекс Сантана. По-късно последва и първият точен изстрел в полза на възпитаниците на Валдас Дамбраускас, дело на Елвис Ману, който обаче бе спасен от Пиргов. Ману имаше отново възможност да открие резултата за гостите, но направи непростим пропуск от близка дистанция.

От другата страна, Димитър Илиев намери с центриране в наказателното поле на съперника непокрития Георги Минчев, чийто удар с глава профуча близо до левия страничен стълб на Пад. Шампионите нанесоха своя удар в заключителните мигове, когато Бърнард Текпетей центрира в наказателното поле на Локомотив, а там Ману най-накрая се разписа за 1:0. Попадението бе прегледано от Системата за видеоповторение ВАР, но в крайна сметка зачетено от главния съдия Никола Попов.

На почивката старши треньорът на локомотивци Александър Тунчев направи две промени в стартовия си състав, заменяйки Умарбаев и Олексий Биков с Емил Янчев и Милош Петрович. Локомотив започна по-добре втората част и изстрел на Конър Руан бе отразен от Пад. След това шут на Лукас Салинас рикошира от крака на Жозуе Са и попадна в ръката му, а повторният удар на Салинас бе избит в корнер. Положението бе разгледано от ВАР, но не бе отсъдена дузпа. „Смърфовете“ закономерно стигнаха до равенството в 67-та минута, когато Сисиньо направи груба грешка, подавайки на Илиев, той напредна с топка в крака и с неспасяем шут вкара своя гол номер 99 в българския елит.

Лудогорец имаше шанс чрез резервата Пиерос Сотириу, чийто изстрел с глава мина покрай целта. Все пак, гостите се добраха до преднина в резултата след бърза контраатака, при която Вандерсон намери друга от смените на Дамбраускас – Кирил Десподов, който с премерен шут преодоля Пиргов за 2:1. Домакините бяха близо до изравняване чрез Артур Крачун, чийто удар с глава срещна страничния стълб. В продължението на мача Руан можеше да вкара втори гол, но топката бе избита от Георги Терзиев. Разградчани сложиха точка на спора след точната интервенция на Текпетей, който се разписа след асистенция на Сотириу.

Така, шампионите потеглиха с успех в новия сезон в Първа лига и развалиха 95-ия рожден ден на Локомотив. За двата състава предстоят ангажименти в Европа, като Лудогорец приема словенския Мура след нулево равенство в първата среща от втория предварителен кръг на Шампионска лига, а „смърфовете“ гостуват на чешкия Словачко след победата си в Пловдив с 1:0 в реванш от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. /БГНЕС