Лудогорец отново диша във врата на ЦСКА след ценен обрат в Кърджали

Лудогорец постигна изключително важна победа при гостуването си на Арда с 2:1 в мач от 26-ия кръг на Първа лига. На Разпети петък, пред погледа на националния селекционер Младен Кръстаич, който наскоро отнесе критики от ръководството на кърджалийци, "зелените" направиха шампионски обрат и отново се доближиха на точка от лидера ЦСКА, който в понеделник играе с Левски.

Първото полувреме бе силно за домакините, които играха много дисциплинирано и организирано, а това затрудняваше играта на разградчани. Тимът на Ивайло Петев понесе удар още в 11-та минута, когато Дени Групер бе изнесен на носилка със съмнения за тежка контузия след единоборство в средата на терена. Най-добрият шанс пред гостите се откри в 40-та минута, когато изстрелът на бившия футболист на кърджалийци Спас Делев кацна на напречната греда. Веднага след положението и Арда извърши принудителна смяна - терена напусна стражът Анатолий Господинов. В добавеното време на първата част възпитаниците на Александър Тунчев откриха резултата след чудесно изпълнение от пряк свободен удар на Радослав Цонев.

Шампионите осъществиха обрат в мача с Арда, след като изоставаха с 0:1 до 77-та минута.

След паузата шампионите реагираха като ужилени и за няколко минути като по чудо не възстановиха статуквото. Всичко започна с опасен шут на Аслак Фон Витри, който бе отразен от резервния страж на домакините Васил Симеонов. Капитанът на Лудогорец Кирил Десподов центрира от ъглов удар, топката се отклони от страничния стълб и попадна в Якуб Пьотровски, но той стреля слабо с глава право в ръцете на Симеонов. Игровата доминация на "зелените" продължи и шут на влезлия от пейката Бърнард Текпетей мина покрай вратата на кърджалийци. Арда рядко опитваше да атакува след почивката и в крайна сметка не издържа на натиска.

Игор Тиаго изравни резултата в 77-та минута след пас на Делев с глава в наказателното поле, като отново намиращият се в страхотна форма нападател, който в миналия кръг наниза хеттрик на Ботев Враца за 12 минути при успеха с 8:1, бе в прегръдките на съотборниците си минута преди изтичането на редовното време, когато играчите на Арда не успяха да се изтеглят за засада и след изстрел от полуволе матира Симеонов за 2:1. Тунчев и компания можеха да изравнят в шестата от седемте добавени минути на мача, но удар на резервата Преслав Боруков от изгодна позиция бе избит от Оливие Вердон.

До края Лудогорец издържа и се поздрави с много ключов успех в борбата за защита на шампионската титла. Съставът записа пети пореден успех след завръщането на Ивайло Петев като наставник в също толкова срещи във всички турнири и отново е на точка от ЦСКА, за който в понеделник предстои Вечно дерби с Левски. Арда записа пети последователен двубой без победа във всички турнири и е девети с 36 пункта, на шест от шестия Черно море, който тепърва ще играе своя мач. Кърджалийци са на две точки от седмия Славия, който утре гостува на Берое. За тима на Тунчев предстои гостуване на Хебър, докато Лудогорец посреща Локомотив София в следващия кръг. /БГНЕС