Лозен отново на протест срещу фермата за насекоми

Жителите на с. Лозен за втори път ще излязат на масов протест срещу намеренията за изграждане на завод за отглеждане на мухи и ларви на територията на с. Лозен, предаде репортер на БГНЕС.

Настояваме и за оставката на министър Борислав Сандов, който еднолично влезе в ролята на висш съдия и отмени предходното решение на министъра на околната среда и водите за изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда на въпросната ферма, лишавайки хората от законните им права за участие в решенията касаещи общността им, заявяват жителите на Лозен.

Протестът се организира от сдружение ”Развитие за Лозен” на 03.04.2022г. от 10.30ч. на кръстовището на бул. Цариградско шосе и ул. Стар лозенски път.

Протеста е в отговор на гражданската вълна от недоволство, надигнала се в селото и подкрепена с подписка от почти 4000 души вследствие на опитите на фирма “Насекомо” да пренесе тихомълком производството си на територията на село Лозен, използвайки недостатъци в законодателството. Обществеността е възмутена и от подкрепата, която някои институции оказват на компанията, въпреки отрицателните отзиви за миризмите отделяни от производството на същата компания в гр. Елин Пелин, за което има стотици свидетели, десетки записани на видео

и ясното становище срещу позиционирането им в селото, изразено чрез множество писма до институциите и протест на жителите на с. Лозен.

Исканията на протестиращите са незабавно изтегляне на разрешителното за преустройство на бившата мебелна фабрика ОРТ в пилотна ферма за ларви и насекоми. Второ, Оставка на министъра на МОСВ - Б. Сандов. Поради явно изразен лобизъм в корпоративен интерес и действия в разрез със задълженията му и срещу правото на здравословна и благоприятна среда на живот на гражданите, съгласно чл.55, от Конституцията на Република България. /БГНЕС