Лозари на протест: Неудобни сме, няма решение на исканията ни

"На 16-ти направихме пресконференция, но без резултат. Неудобни сме – затова и се отказа среща с нас. Искаме ясни критерии за преразпределение на средствата по приходи и разходи и то за всички браншове, нов лозарски регистър, пет годишен кризисен план за спасение на бранша, адекватна администрация". Това заяви Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари и лозари, предаде репортер на БГНЕС.

Лозари от цялата страна протестират пред президентството, носейки табели с надпис: "Омръзна ни от некадърно управление на сектора" и скандирайки думите "Чуйте ни".

Даниел Ангелов от Монтана уточни, че българските гроздопроизводители не получават никаква субсидия – от 20 години насам единствената помощ е европейска – 27 лв. на декар. "Нямаме регламентирана държавна помощ, ние разчитаме на извънредните помощи, които отпуска ЕС в подкрепа от войната в Украйна, но МЗ отново ни забравя. Въобще не водят диалог с нас, те ни изслушват, но не чуват- не взимат никакви мерки за оцеляването на бранша. Понеже с министерството диалога се е загубил, то се надяваме поне в президентството да получим подкрепа", каза още Ангелов.

Председателят на лозарското сдружение Атанас Василев подчерта, че Изпълнителната агенция по лозята и виното няма адекватно ръководство. "Ние искаме засилен контрол на митниците, да няма регламентиран внос от ЕС и трети страни на вино и грозде. Няма контрол на вноса и качественото", каза още той.

Лозарите организираха протест пред Министерството на земеделието преди няколко месеца. На въпрос на БГНЕС какво се случи след като Явор Гечев ги прие и им обеща изпълнение на исканията им, Василев коментира, че нищо не се е изпълнило. "Обеща се, че участваме в изработката на новия лозарския регистър, такъв няма. Каза се, че ние сме неравнопоставени с останалите, оправдаха се с миналото редовно правителство- че това са вече взети решения, сега когато са те какво е оправданието", заяви още председателят на лозарското сдружение.

Марин Калнев от Пловдив попита как при една и съща технология, при едни и същи добиви, с едни и същи машини, торове, техника от Европа нашето грозде е по-скъпо от това, което влиза от ЕС. "Какво е това скрито финансиране, аз нямам обяснение", заяви още протестиращият.

Венцислава Монева, консултиращ юридически Националното сдружение на лозарите, уточни, че предвиденият бюджет за тази година е по-малък, почти наполовина от предходната година. "Държавните помощи и държавният бюджет, който подпомага всички земеделски сектори, тази година няма да бъде одобрен и разписан от настоящото ръководство на МЗ, тъй като смятат, че няма нужда от него. Освен винените лозя, които са неглижирани, всички останали земеделци също се неглижират", подчерта още Монева.

Очаква се протестът да се премести пред земеделското министерство. /БГНЕС