Лондон ще достави на Киев ракетни системи с голям обсег на действие

Великобритания обяви, че ще последва САЩ и ще изпрати на Украйна ракетни системи с голям обсег на действие, пренебрегвайки предупрежденията на руския президент Владимир Путин Киев да не бъде снабдяван с модерните оръжия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Лондон е координирал в тясно сътрудничество с Вашингтон предоставянето на многоцелевите ракетни системи, известни като MLRS, за да помогне на Украйна да се защити от руската агресия.

Пусковите установки М270, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км. с прецизно управляеми ракети, ще "предложат значително повишаване на потенциала на украинските сили", добави министерството.

Миналата седмица САЩ обявиха, че ще предоставят на Киев своята високомобилна артилерийска ракетна система, известна като HIMARS, която може да изстрелва едновременно няколко прецизно управляеми ракети и превъзхожда по обхват и точност съществуващите системи, с които разполага Украйна.

HIMARS

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за доставка за Киев на системи, които могат да достигнат до Русия, въпреки многократните искания на Украйна за такива.

Ходът на САЩ накара Путин да предупреди вчера, че Москва ще порази „нови неуточнени цели", ако Западът достави ракетите на Украйна, и заяви, че новите оръжейни доставки за Киев целят "удължаване на конфликта".

Но представяйки решението на Обединеното кралство, министърът на отбраната Бен Уолъс настоя, че западните съюзници на Украйна трябва да продължат доставките на оръжия, за да може тя да "спечели" войната си, отблъсквайки нахлуващите руски сили.

"Обединеното кралство подкрепя Украйна в тази битка и поема водеща роля в снабдяването на героичните й войски с жизненоважните оръжия, от които се нуждаят, за да защитят страната си от непровокираното нашествие", каза той в изявление.

"Тъй като тактиката на Русия се променя, трябва да се промени и нашата подкрепа за Украйна. Тези изключително способни многоцелеви ракетни системи ще позволят на нашите украински приятели да се защитят по-добре от бруталното използване на артилерия с голям обсег, която силите на Путин използват безразборно за изравняване на градове със земята", каза Уолъс./БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания