Локо Пд оцеля в Чехия и ще играе с Копенхаген

Локомотив Пд се класира за третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, след като оцеля в страхотна драма срещу Словачко. Българският тим отстъпи с 0:1 на реванша в Чехия и след липса на голове в продълженията, спечели с 3:2 след изпълнение на дузпи.

Пиргов бе героят за Локомотив в реванша със Словачко.

На стадион „Местски“ в Ухерске Храдище домакините, които отстъпиха в самия край на първата среща с 0:1, излязоха пределно мотивирани и откриха резултата след гол на Властимил Даничек. До края на първото полувреме не паднаха нови попадения въпреки натиска на чехите. След паузата Словачко продължи да бъде по-настоятелният отбор, настанявайки се в близост до наказателното поле на стража на „смърфовете“ Илко Пиргов.

Само добрите намеси на опитния вратар и късметът помогнаха на гостите от Пловдив да удържат съперника в редовното време. Все пак, възпитаниците на Александър Тунчев имаха своите ситуации в края, когато Бирсент Карагарен се разписа, но голът му бе отменен заради положение на засада, а Георги Минчев се размина с пас в наказателното поле на домакините.

Стигна се до продължения, където играта бе по-равностойна и локомотивци задържаха повече топката, въпреки че Словачко отново търсеше повече гол. Минчев дори вкара топката в мрежата за втори път, но той отново не бе зачетен. След 30-те минути резултатът остана непроменен и се стигна до рулетката на дузпите. Там, Пиргов показа своя опит и класа, спасявайки първите три изпълнения на съперника. Междувременно, Димитър Илиев и Конър Руан вкараха за Локомотив, докато резервата Лукас Салинас се провали от бялата точка.

Словачко отбеляза при четвъртия си опит, а резервата Емил Янчев не успя да сложи точка на спора, след като прати топката над вратата. Домакините вкараха след това и всичко зависеше от изпълнението на Карагарен, който прояви хладнокръвие и прати пловдивчани в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Там съперник на Тунчев и компания ще е датският Копенхаген, който разби Торпедо Жодино и в реванша, този път с 5:0. Първият мач между Локомотив и Копенхаген е на 5 август в Пловдив, а реваншът е седмица по-късно в Дания.

Киров и Арда приключиха дебютното си участие в Европа.

Арда отстъпи на Апоел Беер Шева с 0:4 в реванша в Израел и отпадна във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите с общ резултат 0:6 след загубата с 0:2 в Кърджали преди седмица.

Домакините от Беер Шева започнаха отлично втория мач с нашия тим и поведоха в петата минута чрез Елтон Аколатсе. Иван Коконов получи изгоден шанс да възстанови паритета, но елиминирал стража на съперника, головият му удар бе избит от противников футболист. Възпитаниците на Николай Киров бяха наказани след около половин час игра след второто попадение на Апоел, реализирано от Рамис Сафури от дузпа.

След почивката българският представител допусна нови два гола в заключителните двадесетина минути на редовното време. Еуген Анса оформи класиката в 71-та минута, а шест преди края на 90-те минути, Ротем Хатуел вкара четвъртия гол във вратата на Иван Караджов. До края не паднаха нови попадения и така Арда се сбогува с участието си във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Апоел закономерно продължава напред, където съперник ще бъде полският Шльонск Вроцлав (Полша), който завърши наравно 3:3 с арменския Арарат и след 4:2 в първата среща намери място в следващата фаза.

Напред продължиха още Шахтер Караганди, Тобол Костанай, Олимпия Любляна, Бодьо Глимт, Виктория Пилзен, Уйпещ, Домжале, Сочи, Чукарички, КуПС, Хибърниън, Дъндолк, Абърдийн, Спартак Търнава, Жилина, Ларне, Динамо Батуми, Карабах, Елфсборг, Макаби Хайфа, Раков Честохова, Розенборг, Сивасспор, Волеренга, ТНС, Брейдаблик, Фола Еш, Макаби Тел Авив, Линфийлд, Прищина, Фейенорд, Рига, Базел, РФС, Риека, Шльонск Вроцлав и Войводина. /БГНЕС