Лойд Остин: САЩ са изправени пред заплаха от тероризъм, използването на кибер оръжия и вътрешно разделение

Американският министър на отбраната Лойд Остин смята, че САЩ са изправени пред заплахата от тероризъм, използването на кибер оръжия и вътрешното разделение. Това мнение изрази шефът на Пентагона, говорейки на церемонията по дипломирането на американската военна академия в Уест Пойнт (Ню Йорк), съобщава ТАСС.

Остин отбеляза, че тазгодишните възпитаници не помнят, че САЩ не са участвали във войната. „Завършвате в променяща се държава и в променящ се свят, където много от старите начини за правене на бизнес вече не са актуални“, каза Остин. Вие наблюдавате края на най-дългата война в САЩ“. На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е решил да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история.

Ръководителят на Пентагона подчерта, че САЩ са изправени пред редица заплахи, „от пандемия до тероризъм и кибер оръжия“. „Свидетели сте, че технологиите променят самото естество на войната“, каза ръководителят на отдела за отбрана на САЩ, завършил обучението си в академията „Уест Пойт“ през 1975 г. „Виждате разделение във вашата родина, което е изправено пред ужасните последици от пандемията“, продължи Остин, като също подчерта, че американските конкуренти търсят „просперитет, основан на посегателството върху свободата“ на американците.

Академията Уест Пойнт, чието мото е „Дълг - чест - отечество“, е основана през 1802 г. в щата Ню Йорк. Обучението в него се заплаща от бюджета на Сухопътните войски в замяна на задължението на кадетите да влязат в активна военна служба след завършване на четиригодишно обучение. Всяка година от академията завършват около 900 офицери от армията, които получават чин младши лейтенант. Според гореспоменатия кодекс на честта, кадетът от Уест Пойнт „никога няма да лъже, заблуждава, краде и няма да търпи това ат другите“./БГНЕС