Ливърпул ликува с първа титла от 30 години насам след загуба на Сити в Лондон

Отборът на Ливърпул спечели за 19-и път шампионската титла на страната след загубата на действащия шампион Манчестър Сити при гостуването на Челси с 1:2 на „Стамфорд Бридж“. Мърсисайдци водят с 23 точки на съперника седем кръга преди края и си гарантираха бленувания трофей.

Уилиан реализира дузпата за Челси, донесла успеха на Франк Лампард и компания с 2:1.

Сити започнаха по-добре срещата и центриране на Бенжамен Менди предизвика изчистване от Кепа Арисабалага. Челси отвърнаха с опасна атака, при която Кайл Уокър изчисти в ъглов удар. Лошо подаване на Кепа можеше да доведе до дузпа за гостите след единоборството му с Бернардо Силва, но главният съдия Стюарт Атуел подмина ситуацията. Последва изстрел с глава на Фернандиньо, при който стражът на „сините“ показа класа и изби с една ръка. Това обаче беше и последният по-силен момент за възпитаниците на Пеп Гуардиола през първата част. Домакините натиснаха и първо стигнаха до опасно положение в наказателното поле, при което шут на Рос Баркли бе избит в корнер, а при последвалия ъглов удар Андреас Кристенсен стреля с глава, но Едерсон спаси. Бразилският вратар на „гражданите“ обаче беше безпомощен при удара на Кристиан Пулишич в 36-та минута. Неразбирателство в средата на терена между Менди и Илкай Гюндоган доведе до овладяване на топката от страна на американеца. Впоследствие французинът опита да избие кълбото от него, но бе лесно подминат, а останал очи в очи с Едерсон, Пулишич не сбърка за 1:0. Втората част започна по-добре за „небесносините“, които изравниха в 55-та минута след чудесно изпълнение на пряк свободен удар от Кевин Де Бройне. Гуардиола и компания можеха да поведат скоро след това, когато при бърза контраатака Рахийм Стърлинг уцели страничната греда. Гостите контролираха топката, но Мейсън Маунт получи възможност да изведе отново домакините напред след грешка на Едерсон. Ударът му обаче мина встрани. Пулишич бе изключително близо до второто си попадение, когато мина покрай бразилския страж, но Кайл Уокър изби на голлиниятата. Челси обаче имаше поводи за радост малко по-късно, след като топката като по чудо не влезе във вратата на Сити. Първо, Едерсон изби на голлинията, а при опита за добавка на влезлия като резерва Тами Ейбрахам, Фернандиньо предотврати гол с ръка. След консултация с ВАР реферът изгони бразилеца с директен червен картон и отсъди закономерно дузпа за лондончани, която бе реализирана от Уилиан. До края не паднаха нови попадения и след осмата загуба на „гражданите“ за сезона Ливърпул ликува с първа титла от 30 години насам и първа в историята на Висшата лига.

Не липсваха привърженици на мърсисайдци, готови да отпразнуват дългочаканата титла на любимия отбор.

Мърсисайдци спечелиха вчера домакинството си на Кристъл Палас с 4:0 и днес се нуждаеха от грешна стъпка на действащия шампион, която в крайна сметка стана факт на „Стамфорд Бридж“. Сити изостават на 23 точки от Ливърпул, който е недостижим на върха седем кръга преди края на първенството. Челси спечели важна победа в битката за топ 4 и се приближи на точка от третия Лестър. Манчестърци сега гостуват на Нюкасъл във ФА Къп, където бранят трофея си от миналата година, докато за „сините“ предстои лондонско дерби с борещия се за оцеляване Уест Хем на „Лондон Стейдиъм“. Ето и останалите резултати от вечерта: Бърнли - Уотфорд 1:0 Саутхемптън - Арсенал 0:2. /БГНЕС