Ливан работи за "избягване" на война с Израел

Временният министър-председател на Ливан заяви, че работи, за да гарантира, че страната му няма да влезе във войната между "Хамас" и Израел, въпреки че "Хизбула" и Израел обстрелват позициите си през последните седмици.


Наджиб Микати каза, че се страхува от ескалация, тъй като граничните сблъсъци засилват опасенията, че подкрепяната от Иран ливанска Хизбула може да започне своя собствена война с Израел.

„Изпълнявам задължението си да предотвратя влизането на Ливан във войната, която бушува на юг", заяви Микати в интервю пред АФП.

Изпадналият в безпаричие Ливан е изправен пред възможността от война по същество без лидери, тъй като политическите разделения оставиха държавата без президент от почти 12 месеца, докато Микати оглавява служебен кабинет от около година и половина.

„Ливан е в окото на бурята“, смята Микати. „Не мога да изключа ескалация, защото има надпревара за постигане на прекратяване на огъня, преди ескалацията да се разпространи в целия регион".

"Хизбула" и съюзнически палестински фракции в Ливан си разменят огън с Израел почти всеки ден след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Подкрепяни или свързани с Иран групи също предприеха атаки срещу Израел от Сирия и са насочени към американски сили, разположени в Сирия и Ирак. /БГНЕС