Ливърпул взе своето срещу Нюкасъл и отново излезе начело

Ливърпул надви Нюкасъл с минималното 1:0 като гост в среща от 35-ия кръг на английската Висша лига. На „Сейнт Джеймсис Парк“ мърсисайдци можеха да стигнат и до по-изразителен успех, но в крайна сметка удържаха енергичните домакини за ценните три точки в битката за шампионската титла на страната.

Кейта (л) секунди преди да отбележи победния гол за мърсисайдци.

Началото бе за „свраките“, чиято енергия и преса създаде известни проблеми на гостите. „Червените“ обаче постепенно изнесоха играта и поведоха в 19-та минута. Точен бе Наби Кейта, който получи пас от Диого Жота, елиминира съпротивата на Мартин Дубравка и след това с прецизен шут между двама играчи на Нюкасъл откри резултата. Домакините имаха претенции за нарушение на Джеймс Милнър срещу Фабиан Шер в ситуация преди головата комбинация, но попадението бе зачетено след преразглеждане от Системата за видеоповторение (ВАР) заради играта с топката при шпагата на полузащитника на гостите. До края на полувремето Ливърпул контролираше събитията, като изстрел с глава на Жота принуди Дубравка да се намесва атрактивно, а удар на Садио Мане бе отразен от стража на „джордитата“.

След почивката мърсисайдци създадоха още повече ситуации за гол пред Дубравка, но вратарят на Нюкасъл показа класа при няколко изгодни положения, открили се съответно пред Жота, Луис Диас и влезлия от пейката Мохамед Салах. В крайна сметка, Ливърпул удържа крехкия си аванс и отново излезе начело с две точки пред шампиона Манчестър Сити, който по-късно може да си върне първото място при успех в гостуването на Лийдс. Нюкасъл е девети с 43 пункта.

В следващия кръг „свраките“ гостуват на Сити, докато мърсисайдци първо пътуват до Испания за визита на Виляреал в полуфинален мач-реванш от Шампионска лига, а след това приемат Тотнъм във Висшата лига. /БГНЕС