Любомир Дацов: Василев саботира влизането на България в еврозоната

Влизането на България в еврозоната беше саботирано от бившия министър на финансите Асен Василев, защото когато се приемаше бюджета и различните актуализации, които бяха направени, правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза.

Това заяви в интервю за БГНЕС Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите (2001-2009 г.).

С него коментираме изнесените от Министерството на финансите влошени данни за финансите на страната.

„Когато се опитваш да си измислиш някаква нова теория, за да оправдаеш действията си, почти винаги е свързано с провал. Въпросът е дали този провал бързо ще се разкрие или ще се случи след години. Публичният сектор е нещо много голямо, той е силна инерционна система и някои неща, които са заложени днес, се проявяват доста дълго време след това“ , отбеляза финансистът.

Той определи като напълно коректни данните, изнесени от МФ. „Самият Фискален съвет, на който съм член, без по никакъв начин да го ангажирам, в два поредни доклада каза, че тази политика, която беше започната през 2021 г. и препотвърдена през 2022 г. ще има сериозни отражения върху бюджетния дефицит“, припомни Дацов.

Той предупреди, че изпреварващите увеличения на разходите съчетани с големи дефицити нямаше как да не доведат до помпане на инфлацията и задълбочаване на проблемите.

„Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво правят не са имали понятие какво правят и въпросът е бил за личното им его или някакви техни лични съображения за светлото бъдеще. Това е много показателно и е добре да се знае в предизборната обстановка, че голяма част от решенията, които се взимаха в тази сфера и бяха предложени чисто бюджетно са абсолютно некомпетентни. Хората трябва да разбират, защото в момента върви нов тур на обещанията. Хубаво е преди да слушат тези обещания да поискат от тези, които управляваха и промениха политиката на фискална стабилност към това, което в момента излезе, първо да отговорят как ще коригират тези политики, защото европейските политики имат ограничения“, заяви Любомир Дацов.

Финансистът припомни, че заради пандемията от COVID-19 беше въведена дерогация, т.е. временно правилата за бюджетния дефицит, който не трябваше да надхвърля 3%, бяха суспендирани, но от следващата година те влизат в пълна сила.

„Това означава, че някой трябва да отговори какви коригиращи политики и структурни реформи ще предприеме, за да сме още от следващата година под 3% дефицит от БВП. Ако не сме под 3%, още през есента Еврокомисията ще разгледа фискалните позиции на страните-членки и ще реши дали да влезем в процедура на свърхдефицит или не. Една такава процедура е свързана с много негативи. Под външен натиск и контрол ще трябва да осъществим съответните решения, за да влезем в норма. Това се отразява върху кредитния рейтинг, върху името на държавата. Излиза, че си некомпетентен и не може да бъде разчитано на теб“, предупреди Дацов.

Но един от най-големите проблеми на провежданата до тук политика е, че страната ни може да се отдалечи от приемането на еврото.

„Влизането в еврозоната беше саботирано, защото когато се приемаше бюджета и различните актуализации, които бяха направени, правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза. Министърът на финансите отказа и не предостави 3-годишна прогноза, защото, ако беше го направил щеше да се види това, което в момента изнесе МФ. МФ няма как да не е направило тези сметки и финансовият министър е нямало как да не ги е знаел. Поне грубо, ако не в тези детайли, които сега бяха направени“, подчерта Любомир Дацов. /БГНЕС