Липса на интерес беляза началото на изборния ден в Хаселт, Белгия

Изборният ден в секционната избирателна комисия на белгийския град Хаселт започна навреме и без проблеми. Гласуването става с хартиена бюлетина, предаде специално за БГНЕС Апостол Апостолов.

Изключително ниска избирателна активност и липса на интерес в ранните часове на изборния ден. До 10:00 часа българско време бяха гласували едва петима души в това число тримата членове на комисията. По души в Централната избирателна комисия са се регистрирали 29 души.

Ако погледнем днешния вот в кралството от гледна точка на статистиката, изводът е, че гласоподавателите все повече оредяват пред урните.

В страната живеят близо 45 000 сънародници. За вота на 2 април в сърцето на Европа са разкрити 15 секции - Брюксел, в Льовен Антверпен, Гент, Хаселт и Маасмехелен и Варегем.

Според данните от сайта на ЦИК за последните два вота – през октомври са се регистрирали онлайн 430 души при 308 за днешните. Средната избирателна активност е между 12-15%

Като най-честа причина българите да не отидат до урните е умората от петте поредни избори в рамките на две години, неделният ден и нагласата за традиционна разходка в парка.

Надеждите на членовете на секционната комисия са, че повече сънародници ще отидат в последния момент да упражнят правото си на глас след попълване на декларация.

При евентуален интерес на гласоподаватели, изборният ден може да бъде удължен. /БГНЕС