Лиляна Деянова-ЛиЛана остава в ареста

Лиляна Деянова остава в ареста. Това постанови Специализираният наказателен съд. Мотивът за решението е, че известната с артистичния псевдоним ЛиЛана има опасост да извърши ново престъпление, предаде репортер на БГНЕС.

Деянова е обвинена за източване на еврофондове. Според прокуратурата, заедно със съдружника си Мартин Георгиев те отчитали като продаден създаден от тях софтуер. На практика обаче сделки нямало, твърди обвинението.

По отношение на възможността Деянова да се укрие, съдът не откри такава възможност, но подчерта, че обвинението срещу нея е тежко.

Деянова говори пред журналисти и каза, че процесът срещу нея и Мартин Георгиев е репресия, както и че те са заложници, а не са обвиняеми. Също така на въпрос на БГНЕС дали ще води дело в Страсбург, Деянова каза, че вече е стартирала процедурата.

„Решението се виждаше, че беше предизвестено, тъй като беше написано и беше само прочетено. Нямаше никакво значение какво се казва и какво коментира моята защита“, заяви тя и добави, че вчера, за първи път от 4 месеца, откакто е в ареста, е имала възможност да се запознае с данните по делото.

„Цялото това нещо срещу нас е абсолютна репресия. Ние сме абсолютни заложници. Основната причина да стартира това разследване е сигналът, който ние подадохме за ТОЛ системата - за корупция, с документи. Цялото разследване срещу нас тръгва на базата на уж желанието на прокурор Ангел Кънев да разследва пътната агенция. В рамките на това разследване то изведнъж спря и то се обърна срещу нас. Но всичко това тръгва от нашия сигнал, който е към главния прокурор за корупция в тол системата. Ние продължаваме да твърдим, че това е най-голямата корупционна схема в цялата държава“, категорична е Деянова и посочи, че сигналът, подаден от тях е в близо 600 страници.

Тя обвини правосъдната ни система в двойни стандарти и я определи като смешна.

„Прокурори, които удрят лекари и злоупотребяват със служебното си положение ги пускат без мярка за неотклонение. Хора от силови групировки, които пускат бомби пред вратите на Министерски съвет ги пускат без мярка за неотклонение с гаранция от 1500 лв. и тези хора няма опасност да извършат престъпление. С кого са свързани те, че няма опасност да извършат ново престъпление“, коментира тя.

Тя разкри, че нейната килия в следствения арест и тази на съдружника ѝ са единствените, заключени с катинар.

„Идват 7 човека надзиратели. С началника на ареста вратата ни се отваря само три пъти на ден. До мен има обвинени в тероризъм и убийство, но аз и Мартин сме най-опасните хора в държавата“, заяви тя и разкри, че в килията ѝ има дървеници и хлебарки, факт, от който няма да се оплаква.

Деянова сподели, че достъпът до документи, нотариус и защитник вътре в ареста са сериозно ограничени и недостъпни.

Адвокатът ѝ Николай Хаджигенов също се възмути от факта, че решението на съда беше оповестено без задължителното тайно съвещание. „В спецсъда законите нямат никакво ззначение, правилата също. Резултатът е на лице – никаква изненада“, заяви той.

Хаджигенов каза, че ще обжалва днешното решение на съда и на 6 август отново ще влезе в зала.

Попитан дали смята за правдоподобни мотивите на прокуратурата, той коментира, че няма такива. „За организираната престъпна група твърдят, че е тежко престъплението, повдигнато е и това са мотивите. Аз през цялото време питам кое е престъплението, как са го извършили - кой, изпълнение, задачи. Групата съществувала от четири години, но това го твърди обвинението. Дайте един факт от 30 тома дело, в който се казва, че са направени това и че са изпълнили тази задача. Такова нещо няма“, коментира той и потвърди, че именно сигналът срещу Министерството на икономиката е в основата на това дело.

„Това е факт, не е твъррдение. Прословутият том 8, една единствена синя папка – класьор. След нея са събрани купища извършени проверки от ГДБОП, главна дирекция на полицията, районна и градска прокуратури, одити, включително и от министерството. Всички те приключват по един и същи начин – липса на нарушение, не на престъпление“, подчерта адвокатът и уточни, че след като Деянова и Димитров пускат сигнала срещу АПИ за тол системата и Министерството на икономиката, спецпрокуратурата отменя всички тези постановления, събира всичко това и се обръща срещу тях. Той попита защо, ако документите са неверни и с тях са били източени евросредства, защо министър Емил Караниколов, който е принципал на програмата, не е в съда с белезници и няма държавни служители.

„Това с фалшивите печати е неясно. За целите на мярката непрекъснато разпитват някакви свидетели и търсят под вола теле. Ние нямаме такова повдигнато обвинение“, каза още той и коментира, че е титанична простотия да се съди някой за бъдещи престъпления. „Причината тя да е тук и да е заложник и да се опитват да я вържат с Васил Божков. Той познава и бившия вече финасов министър и все още премиер Бойко Борисов, пък тях ги няма тук. Нещо повече - Божков твърди, че им е платил десетки стотици рушвети, много тежко престъпление, а те не са тук“, добави той.

Бащата на обвиняемата проф. Христо Деянов се възмути от вещите лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза, касаеща здравословното ѝ състояние. Според него тя е коректна, но неврохирурзите са били много плахи в зала и умишлено не са посочили колко е тежко състоянието на дъщеря му. „Колегите пропуснаха да кажат, че след 10 години такива планки в гръбначните прешлени настъпват дистрофични промени, остеопоротични. Те са трайни. Каквото и да е лечението, в резултат на което Лили има болки в гърба. Бяха страшно боязливи. В интерес на истинната съм и много разочарован и от медицинското съсловие. Нейните промени са много тежки, въпреки че тя е изправена и наперена, защото такъв е духът ѝ“, коментира той и обясни, че прешлените са рехави и са като гъба и във всеки един момент можр да настъпи нова фрактура, особено без движение, рехабилитация и витамин „Д“.

"Как може едно такова дете да лежи в затвора, при положение, че убийците и крадците са навън. Лили е иновативен мозък, носител на наградата „Джон Атанасов“ е в затвора. Срамота за българската съдебна системма“, възмути се Деянов.

От прокуратурата отказаха коментар, но в залата посочиха, че имат всички доказателства, с които могат да докажат обвинението си.

Обжалването на мярката пред Апелативния специализиран наказателен съд е на 6 август от 10 часа. /БГНЕС