Лилия Райчева: Четящата публика иска „Минута е много“ на екрана

„Магията „Минута е много“ е седмата поред книга посветена на любимото предаване, която излиза на книжния пазар на 12 декември. Тя е резултат след много запитвания на зрители и съвпада с наближаващата 40-годишнина от първото излъчване по БНТ, разказа в интервю за БГНЕС авторът на предаването Лилия Райчева.

„Когато започнахме си мислех, че ще бъде една поредица от 4-5 предавания. Те много бързо грабнаха зрителите с уникалния си формат. Неговата магия е в стремежа да има баланс между всички елементи – идея, сценарий, екип, знаещи състезатели, подбрани с текстове, зрители, емблематичното човече „Няма време!“ и всички спонсори с наградите“, разказа Лили Райчева.

Освен с говорещото човече предаването се асоциира с Петър Вучков, водещ на всичките 756 броя. В отделни периоди той имаше асистенти – Румяна Тонева и Стефан Спасов, припомни авторката.

„Минута е много“ е предаване, което се прави изключително трудно. В неговия архив са прегледани и подбрани над 50 000 въпроса. За всеки брой се подготвяха 70-80 въпроса. Подбираха се по редица критерии. Интересът към предаването не е преставал и днес ще се гледа от зрителите. То обаче изисква една сериозна, четяща публика. Преди да бъде спряно бях представила концепция за онлайн вариант. Но така или иначе по ред причини не се получи. В случай, че се възстанови то ще намери своята четяща публика“, убедена е Лилия Райчева.

Сборникът съдържа 4040 въпроса и 4000 отговора от различни области на познанието, от станалите популярни рубрики „за всекиго по нещо“, „въпроси с повишена трудност“, както и зрителски загадки. Публикувани са и изпратените от трикратните победители 40 въпроса, които са оставени без отговор. „С тях решихме да направим томбола, както започнахме през 1980 г. без да има интернет, с много тясна връзка със зрителите. Особеното е, че в края на книгата има талон. Читателите могат да отговорят на въпросите и да ги изпратят на адрес: София 1527, бул. „Васил Левски“ № 102, издателска къща „Тип-топ прес“, най-късно до 15.01.2020 г. На рождения ден на състезанието – 22. 02. 2020 г. сред вярно отговорилите ще бъде теглена томбола и на късметлиите ще бъдат раздадени обичайните за предаването награди – пътуване в чужбина, уикенди за двама в СПА-центрове, електроника, продукти на културната индустрия и др.“, заяви Лилия Райчева.

„Магията “Минута е много“ може да бъдат закупена на Панаира на книгата и в книжарниците в страната. Информация за тегленето на томболата ще бъде публикувана в първите дни на Новата година на интернет страницата minutaemnogo.tv и във Фейсбук групата „Да върнем „Минута е много“ отново на екран“. /БГНЕС