Африкански съюз: Банковите санкции на ЕС засягат покупката на храни

Председателят на Африканския съюз (АС) предупреди лидерите на ЕС, че решението им да изключат руски банки от системата за финансови съобщения SWIFT рискува да навреди на доставките на храни за континента.

Маки Сал, президент на Сенегал и председател на Африканския съюз

Войната в Украйна и руската блокада на пристанищата на съседката ѝ, в съчетание с конфликтите в Африка и изменението на климата, вече доведоха до рязко покачване на световните цени на зърнените култури и изостряне на продоволствените кризи в Африка.

Президентът на Сенегал и лидер на АС Маки Сал предупреди Европа, че нейните банкови санкции - част от поредицата санкции на ЕС, целящи да принудят Русия да се откаже от инвазията си, не помагат.

По време на видеоконферентна връзка с лидерите на ЕС в Брюксел Сал призна, че руската блокада на Одеса е навредила на украинския износ на храни, и подкрепи водените от ООН усилия за освобождаване на пристанището.

"Бих искал също така да ви кажа, че нашите страни са силно обезпокоени от съпътстващите ефекти на смущенията, причинени от блокирането на платежната система SWIFT", добави Сал.

"Когато системата SWIFT е нарушена, това означава, че дори продуктите да са налице, плащането става сложно, ако не и невъзможно.

"Ннастоявам този въпрос да бъде разгледан възможно най-скоро от нашите компетентни министри, за да се намерят подходящи решения", каза той.

В понеделник лидерите на ЕС се споразумяха да добавят най-голямата руска банка Сбербанк към нарастващия списък на кредиторите, които ще бъдат изключени от базираната в Белгия мрежа SWIFT, която улеснява междубанковите плащания. /БГНЕС, АФП

Дакар / Сенегал