Левски тръгва с победа в Европа

Левски победи с 2:0 отбора на Шкупи. Мачът се игра на стадион „Тоше Проески“ в Скопие.

„Сините“ откриха резултата в 30-та минута. Автор на гола беше Уелтън.
Левски продължи да доминира и през второто полувреме. Въпреки провокациите на футболистите на домакините, „сините“ запазиха преднината си и дори успяха да я увеличат в даденото от съдията 7-минутно продължение. В 93-та минута Роналдо вкара втория гол.
След мача сините играчи поздравиха своите привърженици. Мачът беше наблюдаван от около 1000 български запалянковци.
„Много труден мач, видяхте на какъв терен играхме“, сподели Андриан Краев, капитан на Левски. Той определи Шкупи като „добър, биткаджийски отбор“, но неговият потенциал не се е разкрил заради лошия терен, на който беше трудно да си подаваш топката.
„Очаквам на реванша да победим“, каза Краев, който още веднъж благодари на привържениците на левски.
Капитанът на Левски Николай Костов определи мача като „изключително труден и изтощителен“. „Играта на Левски е много трудно да се анализира, тъй като от първата до последната минута имаше борба на терена за първа и втора топка. Поздравявам футболистите на нашия отбор със заслужената победа. Радвам се, че победата е за нас и резултатът е много добър“, каза той. От реванша Костов очаква играчите на Левски да са много сериозни, защото в съвременния футбол дори преднина от 2 гола означава нищо.

Ход на мача

„Сините“ започнаха добре мача и в 5-ата минута създадоха първата опасност за една от двете врати. Жереми Петрис получи на десния фланг и центрира в наказателното поле. Рикардиньо отклони с глава към Джавад ел Джемили и той стреля от малък ъгъл, но неточно.
В 17-ата минута Левски отправи първия точен удар в мача. „Сините“ получиха правото да изпълняват пряк свободен удар. Асен Митков центрира меко на далечната греда. Там Кристиан Димитров стреля с глава, но право в ръцете на вратаря Артан Илязи.
В 28-ата минута Андреев направи спасяване, с което запази резултата непроменен. При центриране от корнер Михал Пинтер стреля от упор, но стражът показа рефлекс и успя да избие встрани. Последва ново центриране, което Андреев улови.
В 30-ата минута Рикардиньо се измъкна от защитниците и подаде към Уелтън, който от чиста позиция преодоля Илязи и Левски поведе - 0:1.
В 35-ата „сините“ организираха контраатака. Жереми Петрис пробяга почти целия терен и стреля от дъгата на наказателното поле. Топката обаче премина покрай левия страничен стълб.
В добавеното време на първата част намеса на Кристиан Димитров спаси Левски. Реналдо Сифъс беше изведен зад защитата и се озова очи в очи с Пламен Андреев, прехвърли стража, но Димитров догони топката и от голлинията успя да я изчисти.
В 52-рата минута Рикардиньо опита удар от средна дистанция, но право в ръцете на Илязи.
Около час игра след началото Уелтън получи добър шанс. Бразилецът преодоля Кристиян Тошевски, но не и вратаря Илязи. Малко след това удар на Кевен от границата на наказателното поле беше отразен от Пламен Андреев.
В 74-тата минута Уелтън получи свободно пространство, от което се възползва. Той предпочете да стреля, Илязи обаче реагира и спаси.
Няколко минути по-късно Асими Фадига се появи на мястото на Ел Джемили и направи официален дебют с екипа на Левски.
Дълбоко в добавеното време Роналдо се разписа за 0:2 след добавка при изпълнение на ъглов удар.

Инциденти преди мача

За съжаление, гостуването на Левски беше белязано с няколко инцидента преди мача. Фен на Левски е наръган, а други бяха задържани при сблъсъци с полицията в Скопие. Според първоначалната информация ставаше дума за 9, като техният брой нарасна до 15.
Около 19.30 часа българско време група български фенове бяха нападнати. На кадри, разпространени от местна телевизия, се вижда как жители на квартал „Чеир“ хвърлят кофи за боклук по българските привърженици и удрят техни автомобили.
Съобщава се също така за наръган левскар. Той е откаран в болница със сериозни наранявания, но сега е в стабилно състояние и няма опасност за живота му. От българското външно министерство потвърдиха за инцидента. „Следим ситуацията отблизо. Посланикът ни в Северна Македония вече е провел разговор с компетентните власти и е настоял за спешно изясняване на случая и осигуряване на сигурността на българските привърженици“, заявиха от МВнР.
Консулът на България в Скопие вече е посетил пострадалия български гражданин в болничното заведение, в което е настанен за лечение. Според наличната информация, състоянието му към момента се изяснява, но няма риск за живота му.
Малко преди започването на мача имаше и сблъсъци между поддръжниците на Левски и македонската полиция преди влизане на стадиона. 15 левскари са задържани.
Местната полиция е в пълна мобилизация, след като УЕФА определи двубоя като високорисков заради политическото напрежение между България и Северна Македония. /БГНЕС

Категории: