Лена Бориславова: Ротацията е механизъм за взаимен контрол

Ротацията е механизъм за взаимен контрол. Дебатът за това как трябва да се случат измененията в Конституцията не е приключил. Това заяви Лена Бориславова, част от Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ пред бТВ.


Бориславова коментира, че такава жестокост с агресия, с унижение към друго човешко същество, какъвто е случаят с 18-годишното момиче от Стара Загора, трябва да е абсолютно недопустимо и е изключително тъжно и обезсърчаващо, че това се случва и тези случаи не са изключение, като отбеляза, че редица проучвания сочат, че всяка трета жена е жертва на домашно насилие. „На мен ми е много тъжно, че ние живеем в такава среда. От друга страна, все пак има и доза надежда, защото рядко се случва толкова убедително и еднозначно да излезе цялото обществото и да каже, че това не трябва да се случва повече“, каза тя.

Бориславова добави, че в първите дни, когато се сформира кабинетът „Петков“ от ПП са внесли законопроект за защита от домашно насилие, изработен от работна група, в който е имало дефиницията за интимна връзка, а най-трудната задача е била да се намери мнозинство. Тя обяви като неуспех на ПП, че тогава не са успели да убедят хората, с които са работили, и с които са в Народното събрание във важността на тази дефиниция. „Нито една партия, с изключение на ПП и ДБ, не беше готова да гласува промените за интимната връзка“, подчерта Бориславова и посочи, че когато си в малцинство за дадена тема, каквато е защитата от домашно насилие, под каквато и да е форма, когато не се намира тази воля, няма как да се случат нещата, добавяйки, че промените, които преди седмица депутатите приеха в Наказателния кодекс, са били достатъчно прецизни, но отново е имало страх в парламента за дефиницията за интимна връзка.

„Изключителна стъпка е, че ние днес говорим на тази тема“, каза още тя по темата за дефиницията за интимна връзка, като уточни, че това е промяната, зад която от ПП застават, както и че непрецизните текстове могат да се оправят между първо и второ четене.

По отношение на промените в закона, свързани с домашното насилие, внесени от съпредседателя на ПП Кирил Петков, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, Бориславова коментира, че нейната представа е била, че ПГ на ПП-ДБ ще успее да бъде убедително мнозинство.

„Промяна има, тя не е в тази ротация, която много хора, може би, не разбират какво означава“, заяви тя и посочи, че промяната е, че имаме работещо парламентарно мнозинство. Тя е категорична, че „този модел – ГЕРБ, както съществуваше преди 2 години и половина, вече го няма“. Според нея т.нар. сглобка, сформирана в НС, върши работа, като уточни, че промяната се състои в това, че има истински дебат по политики, че има приети закони, на масата са поставени текстове за обсъждане, за конституционна промяна не само се говори, а има два текста.

Бориславова припомни, че когато беше сформирано редовното правителство и Мария Габриел, и Николай Денков ясно казаха какви са техните приоритети. „Ротацията е механизъм за взаимен контрол“, обясни тя и добави, че имаме едно правителство, което ако има грешни стъпки, не може да си свърши работата. Бориславова посочи, че алтернативата е да няма парламент, да няма бюджет и пр., и да ходим на 6 или 7 поредни избори.

„На мен лично също ми е некомфортно, когато виждам тази снимка, но още по-некомфортно би било ако ходим на следващи избори“, уточни тя във връзка със споделената снимка в социалната мрежа снимка с подписите на Петков, Борисов и Пеевски за общия законопроект, свързан с превенция на домашното насилие.

Бориславова отбеляза, че дебатът за това как трябва да се измени конституцията не е приключил.

Тя съобщи и че ще бъде част от екипа, който ще работи по подготовката за предстоящите местни избори, които ще бъдат първи за ПП, като обяви, че се водят съвместни разговори с ДБ за условията, при които ще се явят съвместно, за изготвянето на различните програми, как националната политика влияе на местните каузи и т.н.

Бориславова коментира и темата с местеното на НС в бившия партиен дом. „Дали това ще е едната или другата сграда, няма значение, важно е депутатите да могат да си вършат работата. Сградата, която текущо се използва на НС, трябва да бъде ремонтирана, така че на дневен ред е просто да има място, на което да заседават“, заяви тя и заключи, че не ѝ е известно да се водят каквито и да било разговори за ограничаване и възпрепятстване на работата на журналистите. /БГНЕС