Лена Бориславова: Действаме единно за РСМ

Коалицията имаше много конструктивен диалог по темата за Република Северна Македония, препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през Народното събрание. Дотогава ще оставим дипломатите на МВнР, които защитават българския интерес.

Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова след заседанието на коалиционния съвет, провел се тази вечер в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Лена Бориславова каза, че премиерът Кирил Петков не е разговарял все още с президента Румен Радев за необходимостта от свикване на КСНС по темата за РСМ.

Това няма да е правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес. Абсолютно заставаме зад идеята за широка подкрепа, ако има стъпки по РСМ, каза Лена Бориславова.

В отговор на въпрос на БГНЕС дали по време на съвета е отчетен някакъв напредък в отношенията с РСМ за изминалите 6 месеца, Бориславова каза: МВнР работи и това, което е отчетено е, че коалицията ще действа единно на този етап. Нека да оставим експертите да работят и да намерят най-добрия начин българският интерес да бъде защитен.

Бориславова съобщи, че управляващите са обсъждали как да се подобри законодателната дейност и нейното действие.

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е необходима, за да могат да бъдат въведени в реално изпълнение обявените от правителството антикризисни мерки.

Заложихме срокове кога актуализацията на бюджета трябва да постъпи в Народното събрание, съобщи Лена Бориславова. Това трябва да бъде направено до края на месец юни.

От 6 до 10 юни ще се постараем измененията в закона за бюджета да бъдат разгледани на първо четене в комисия, както и бюджетите на ДОО и на НЗОК, заяви Бориславова.

Друга важна тема, по думите на началника на кабинета тази вечер е била Планът за възстановяване и устойчивост. До края на тази година 47-ото НС трябва да приеме над 20 законодателни промени, каза още тя, определяйки ги като социално чувствителни, засягащи дълго отлагани реформи.

Разбрахме се на следващия коалиционен съвет всеки да разгледа какви са законодателните промени и така да не загубим европейски средства, каза още Бориславова.

Относно българския „Магнитски” Лена Бориславова каза, че по тази тема има много начална работна група и тя не е засегната на съвета.

Разглеждат се много различни варианти на законопроект. Това, което изтече в медийното пространство е законопроект, за който не съм виждала чернова, така че предполагам, че Министерство на правосъдието ще имат още много работа преди да видим финален текст, върху който да проведем политическа дискусия, заяви началникът на кабинета на Кирил Петков.

Фазата е толкова начална, че няма конкретен текст, върху който да се провеждат дискусии. Не е изненада, че се работи по законопроект, който въвежда забранителни списъци от ЕК, но е спекулация колко се разширява неговия обхват и до каква степен се въвеждат други ограничения, спрямо лица извън тези списъци, допълни Бориславова.

Началникът на кабинета обобщи, че тазвечерният коалиционен съвет е бил един от „най-приятните” и ползотворни съвети, които са се случвали досега и добави, че коалицията е твърдо решена да започне да работи още по-добре заедно. /БГНЕС