"Лекари без граници" затваря болница в Хаити след въоръжена атака

„Лекари без граници“ (MSF) обяви затварянето за поне една седмица на своята болница в Порт-о-Пренс, два дни след като беше обект на въоръжено нападение, на фона на нарастващото насилие в Хаити. Никой не пострада при атаката, но въпреки това MSF евакуира своя персонал и пациенти от болницата, разположена в район, където има война между съперничещи си банди, съобщава "Дойче Веле".

"Докато екипите на MSF лекуват пациенти, въоръжени лица стреляха по посока на спешния център", се казва в съобщение за пресата. „Безопасността на персонала е наш приоритет, защото няма да можем да лекуваме населението, ако персоналът ни е в опасност“, каза Алесандра Джудичеандреа, ръководител на мисията на MSF в Хаити, която смята, че организацията не е пряка цел на въоръжените банди. Болницата се намира в Мартисан, на южния вход на хаитянската столица.

„Във времена, когато бихме могли да разширим дейността си заради Сovid-19 и други нужди, ние се борим да поддържаме структурите си отворени въпреки плачевните условия със сигурността“, оплака се Джудичеандреа. От началото на юни в конфликта между бандите загинаха и бяха ранени десетки хора, а хиляди са напуснали домовете си.

Въпреки че се толерира от бандите в Мартисан, MSF остава изложен на рисковете от увеличаване на несигурността. В началото на юни един от служителите му беше прострелян и убит на път за вкъщи. Въоръжени лица ограбиха двама шофьори на линейки на неправителствената организация и избухнаха сблъсъци близо до спешния център.

"Атаката в събота е безпрецедентно събитие", съобщиха от организацията, обяснявайки, че сигурността на нейното оборудване е била подложена на изпитание от седмици. Мартисан е в зоната на военните действия между въоръжените групи от Гранд Яр и Ти Бой, които се борят за контрол над територията. Според изчисленията на ООН около 17 000 души трябва да напуснат домовете си поради въоръжени конфликти в страната./ БГНЕС

Порт-о-Пренс / Хаити