Ледена тишина изпрати Елизабет II в съседните на Балморал села

Абсолютна тишина посрещна кортежа на кралица Елизабет II, докато той преминаваше през отдалечено шотландско село близо до нейния любим замък Балморал. Хиляди по хиляди хора се наредиха по пътя на кортежа, за да отдадат последна почит към кралицата.

Потънали в мъка, гражданите хвърляха цветя, докато минаваше ковчегът на Елизабет, покрит в флага с кралския герб в Шотландия и с венец от бели далии, поставен отгоре.

Първите, които видяха ковчега, бяха съселяните на кралицата от Балатер, където Елизабет прекара много щастливи моменти по време на летните си уединения и почивка от кралското бреме,предаде АФП.

Членове на обществеността, някои носещи традиционно шотландско облекло, заедно с местни високопоставени лица, членове на въоръжените сили и представители на църквата, се бяха наредили по улиците на старомодното село, потънали в пълна тишина, докато минаваше кортежа.

Ковчегът на кралица Елизабет II пътува по шосе през шотландски градове и села на път за Единбург като пътуването се очаква да продължи поне шест часа.

Кортежът от седем автомобила напусна портите на имението малко след 10:00 сутринта (12.00 ч. българско време), като премина покрай планини от цветя, оставени там след обявяването на смъртта на кралицата в четвъртък.

Стотиците букети, включващи рози, лилии, шотландски слънчогледи, бяха осеяни с картички и подаръци.

Близо до железните парапети седеше плюшено мече Падингтън, много обичаният герой от британските детски книги, който споделя чаша чай с кралицата във филмче по случай нейния платинен юбилей през юни./БГНЕС