Лавров започна обиколка в Латинска Америка

Руският външен министър Сергей Лавров започва обиколка в Латинска Америка на 17 април. Той планира да посети Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба. Ден преди това, на 16 април, руското външно министерство публикува в Telegram видео от самолета на министъра, където той почерпи журналистите с великденски яйца.


Обиколката ще продължи до 21 април. Посещенията включват приеми с висши латиноамерикански лидери и разговори с външни министри.

Според руското външно министерство програмата е насочена към "укрепване на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни в политическата, търговско-икономическата, образователната, хуманитарната, културната и други сфери". Ще бъдат обсъдени въпроси за "укрепване на международноправните основи на съвременния свят". Руското външно министерство изтъкна, че за Москва Латинска Америка е приятелски регион, "един от центровете на формиране на многополюсния свят, с който Русия възнамерява да поддържа динамичен диалог и да развива конструктивно сътрудничество, което не се подчинява на никакъв диктат отвън"./БГНЕС