Лавров: Западът полага усилия за хуманитарен и военен пробив в Централна Азия

Западните страни полагат усилия за хуманитарен и военен пробив в региона на Централна Азия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч в Руско-таджикския славянски университет, цитиран от руските държавни медии.

"Днес сме свидетели на системни усилия на Запада за настъпателно проникване по различни начини, включително хуманитарни и военни, в Централна Азия", каза Лавров.

Той призова централноазиатските партньори на Русия да гледат критично на "схемите на сътрудничество, налагани от Запада както във военната област, така и в програмите за обучение на правоохранителните органи".

Лавров също така изтъкна, че програмите за подпомагане на развитието, насърчавани от западните „геополитически инженери“, всъщност са "инструменти за контрол и за преформатиране на политическия и икономическия пейзаж" в региона на Централна Азия, така че да отговарят на техните стандарти.

"Отчасти това се отнася до такава ключова област като управлението на водните ресурси, която обсъждахме по-рано днес", добави той.

По-рано във вторник Лавров проведе разговори с таджикистанския си колега Сироджидин Аслов и беше приет от президента Емомали Рахмон. /БГНЕС