Лавров: Ще летя до Скопие за срещата на ОССЕ, ако България позволи

Руската делегация ще участва в срещата на външните министри на ОССЕ в Скопие, защото България е обещала на Северна Македония да отвори въздушното пространство за руски самолети, каза руският външен министър Сергей Лавров.


„Македония ни покани да присъстваме на срещата на министрите на външните работи на ОССЕ. Твърди се, че България е обещала на Македония да отвори въздушното си пространство. Ако това стане, ние ще бъдем там“, каза Лавров на форум, предаде ТАСС.

Правителството а РСМ реши да отмени забраната за кацане на руски държавни самолети в страната, като предостави правомощията за разрешение на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната.

Неотдавна министърът на външните работи на Северна Македония и председател на ОССЕ Буяр Османи подчерта, че решението на ЕС относно санкциите за прелитане на руски самолети не се отнася за събития от многостранен характер, каквото е ОССЕ. Външният министър не скри, че Москва е предложила Лавров лично да оглави руската делегация в Съвета на министрите и че процедурата за неговото пристигане е започнала, въпреки че Русия е подложена на санкции от ЕС, които се подкрепят и от Северна Македония. /БГНЕС