Лавров: САЩ отново се месят в делата на Афганистан

Вашингтон отново се опитва да се намеси в Афганистан и имаме солидни доказателства за това, заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата на Съвета на външните министри на държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), цитиран от руските държавни медии.

Лавров изрази надежда, че решението за активиране на групата ШОС-Афганистан ще бъде изпълнено. Във връзка с това той подчерта, че ситуацията "наистина изисква доста спешни мерки".

"Причината е, че американците отново се опитват да се намесят в делата на Афганистан", каза той. "Има убедителни доказателства, че американците подкрепят терористичните групировки, останали на територията на Афганистан и противопоставящи се на талибаните (радикално движение, забранено в Русия)."

Също така Лавров смята, че американците "не се отказват от опитите си да внедрят отново военната си инфраструктура в региона около Афганистан и в Централна Азия".

"Всички добре осъзнават най-сериозните опасности, с които са свързани тези опити", добави руският външен министър, като подчерта, че Русия ще им се "противопостави решително". /БГНЕС