Лавров: САЩ и НАТО да спрат въоръжаването на Киев

Руският външен министър призова САЩ и НАТО да спрат да снабдяват Киев с оръжия, ако са "наистина заинтересовани от разрешаването на украинската криза", съобщиха китайски държавни медии в събота.

Месеци след инвазия, която не успя да постигне краткосрочната си цел за превземането на Киев, Москва сега засилва операциите в източния украински регион Донбас. Сергей Лавров каза пред официалната китайска агенция Синхуа, че "специалната военна операция... протича стриктно по план".

Китай избягва да осъди руската инвазия в Украйна и защитава твърдото си приятелство с Москва, като държавните медии често повтарят руската позиция за войната.

„Ако САЩ и НАТО наистина са заинтересовани от разрешаването на кризата в Украйна, то преди всичко те трябва да се събудят и да спрат да снабдяват режима в Киев с оръжие и боеприпаси“, каза Лавров. По-рано Кремъл нарече западните доставки на оръжие за Украйна заплаха за европейската сигурност. В интервюто си за Синхуа, публикувано в събота, Лавров каза, че Русия може да „преоборудва“ икономиката си, за да се предпази от потенциални „незаконни военни действия“. /БГНЕС, АФП