Лавров: Русия ще помага на африканските държави да повишат бойния си капацитет

„Русия ще помага на африканските държави да повишат бойния си капацитет“.


Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция с нигерийския външен министър Юсуф Туггар, предаде Анадолската агенция.

"Русия внася и при всички случаи ще продължи да внася конструктивен принос в усилията на африканците и на световната общност като цяло за стабилизиране на ситуацията в региона на Сахара и Сахел, ще оказва помощ на страните от региона за повишаване на тяхната боеспособност, на бойния потенциал на националните им въоръжени сили, на силите за сигурност, на правоохранителните органи с цел отблъскване на заплахите, които продължават да съществуват", каза Лавров.

Руският топ дипломат отбеляза, че по време на преговорите страните са "подчертали важността на противодействието на терористичните и джихадистките групировки, действащи в региона, на незаконната търговия с оръжие, хора и наркотици".

"Всички тези явления за съжаление все още се срещат в много части на Африка и ние приветстваме много значителния принос и ангажимент на Нигерия за продължаване и постигане на резултати в борбата с тези заплахи", каза той.

Сред кризите, които продължават да съществуват на африканския континент, руският външен министър включи и разногласията, възникнали в отношенията между Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и новите власти в Мали, Нигер и Буркина Фасо.

"Ние с ECOWAS развиваме приятелски връзки от дълго време; интересуваме се от това страните от региона да запазят общия си, солидарен подход в борбата срещу общите за всички заплахи. Всичко това изисква обединяване на усилията, а не разединение. Изразихме надежда, че и от двете страни - от страна на новите власти в Мали, Нигер, Буркина Фасо и от страна на ръководството на ECOWAS, което сега се оглавява от Нигерия - ще бъдат предприети стъпки един към друг и проблемите, които неизбежно възникват, ще бъдат решени чрез диалог , като се намери баланс на интересите. Ние, от своя страна, изразихме готовността си да улесним тези процеси и подчертахме мнението си, че запазването на интеграционния потенциал на ECOWAS е много, много важно", заяви Лавров.

Освен това ръководителят на външнополитическото ведомство заяви, че Русия и Нигерия възнамеряват да засилят сътрудничеството в енергийния сектор и селското стопанство.

Руският външен министър обърна внимание и на факта, че Русия вижда интереса на Нигерия към съвместно военно-техническо сътрудничество./БГНЕС