Лавров: Работим по споразуменията, постигнати между Путин и Ким

“Активно се работи по изпълнението на споразуменията, постигнати между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин”, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров при откриването на преговорите със севернокорейския си колега Чой Сон Хуей, предаде ТАСС.


"Времето, което избрахме за нашата среща, не би могло да бъде по-подходящо, за да направим равносметка на предварителните резултати от активната работа, която започна за изпълнение на споразуменията, постигнати по време на срещата на върха през септември между президента Путин и Ким Чен-ун на космодрума "Восточний" Съответната работа вече активно тече", каза Лавров.

Главата на руската дипломация отбеляза, че "топло си спомня" за посещението си в Пхенян, което се състоя през 2023 г., и за "отличното гостоприемство", оказано от севернокорейската страна. Освен това Лавров подчерта важността на срещата на междуправителствената комисия на двете страни, която ще се проведе през ноември 2023 г.

"Други двустранни обмени се проведоха на ниво департаменти, министри и региони. Високо оценихме участието на вашия министър на физическата култура и спорта във форума "Русия - спортна сила", който се проведе в Перм през октомври миналата година. Вашият министър на културата взе активно участие в международния културен форум през ноември, който се проведе в Санкт Петербург. Посещението в КНДР на делегацията на Приморския край, водена от губернатора Кожемяко, през декември 2023 г. също беше много полезно. Разбира се, тези контакти са само началото на трудоемка, но много, много плодотворна и ползотворна работа, която е насочена към всестранно развитие на нашите отношения", обобщи руският първи дипломат./БГНЕС