Лавров: Оттеглянето от ОДКС е суверенен избор на Армения

Изявленията за евентуално оттегляне от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), които идват от Ереван, са суверенен избор на арменското ръководство, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.


"Ако, както твърдят някои арменски лидери, след като са разочаровани от Русия и ОДКС, сега ще търсят партньори за укрепване на сигурността си другаде, това е техен суверенен избор, избор на арменското ръководство", заяви руският първи дипломат.

"Все още се надявам, че връзките, съществуващи от векове между народите на Русия, руския народ и другите народи на Русия, и арменския народ, няма да бъдат разрушени от никакви временни администрации", каза Лавров.

При това той отбеляза, че Москва работи с азербайджанските си колеги за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах. "Ние работим с нашите азербайджански колеги и съседи в името на стабилизирането на ситуацията в Карабах, изграждането на доверие там и създаването на условия за възобновяване на нормалния живот, на общото съществуване на арменците и азербайджанците. Очаквам, че Ереван също би трябвало да е заинтересован от това и че ще положи усилия в тази насока", заяви руският външен министър./БГНЕС